Svet

Pomáhal Facebook teroristom? Populárna sociálna sieť čelí veľkej žalobe

Najväčšia zo sociálnych sietí mala nepriamo pomáhať teroristom v ich činnosti. Facebook žalujú rodiny piatich obetí, ktoré zahynuli pri akciách teroristov v Izraeli pri západnom brehu Jordánu.

Prípad, ktorý púta pozornosť celého sveta, sa dostal pred newyorský súd. Nešťastní a frustrovaní pozostalí po obetiach, ktoré zavraždilo hnutie Hamas, obviňujú spoločnosť Facebook z toho, že o dohovoroch členov militantnej organizácie vedela a nezasiahla. Obžaloba požaduje náhradu škody vo výške takmer miliardy eur. Vedenie sociálnej siete sa zatiaľ k prípadu nevyjadrilo.

Hamas mal facebookovskú platformu použiť ako nástroj terorizmu, ktorým si pred vražednou akciou vykomunikoval dôležité veci. A práve na momente, že sa sociálna sieť stala takouto pomôckou, stojí celá obhajoba poškodenej strany. Od roku 1992 totiž platí, že spoločnosti z USA nemôžu teroristickým organizáciám poskytovať žiadnu materiálnu pomoc vrátane služieb. A práve tie komunikačné ponúka Facebook svojim užívateľom.

PREČÍTAJTE SI: Smutné správy z Talianska. Zrážka vlakov si vyžiadala ľudské životy

Hamas: Za týmto počinom stojí Izrael

Aktivity pozostalých sa chytil aj Hamas. Podľa nej chcú židia Facebook premeniť na špionážnu platformu, ktorá je namierená proti palestínskym záujmom. Predstavitelia tejto islamistickej polovojenskej organizácie nahlas hovoria, že súdením sa so sociálnou sieťou sa naplno ukazuje, ako americká legislatíva popiera slobodu slova a tlače.

Počas útokov Hamasu zomreli štyria rodení Američania vrátane trojmesačného dievčatka a jeden civilista s dvojitým pasom – americkým a izraelským.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM