Aktualizované Správy

Pomoc pre vojnových veteránov: Štát im vybuduje nový penzión

Vojnoví veteráni, ktorí majú problém so zabezpečením bývania, dostanú nový penzión. Vyplýva to z novely zákona o vojnových veteránoch, ktorú v utorok 139 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc pre vojnových veteránov: Štát im vybuduje nový penzión
Zdroj: TASR

Ministerstvo obrany SR vybuduje penzión pre vojnových veteránov v hoteli na Zemplínskej šírave, ktorý je v súčasnosti v správe rezortnej spoločnosti HOREZZA. Novelu zákona o vojnových veteránoch, ktorá jeho vybudovanie umožňuje, schválila v utorok Národná rada SR. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

„Naším cieľom je vybudovať penzión, kde vojnoví veteráni nájdu dôstojné miesto pre život. Práve preto sme vybrali náš hotel na Zemplínskej šírave, kde budú môcť využívať celý rad služieb, ktorý toto zariadenie ponúka,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš s tým, že tam budú mať k dispozícii bazén, spoločenskú miestnosť a v prípade záujmu tiež rehabilitačné služby či zdravotnú starostlivosť.

„Pôjde o dlhodobé a cenovo prijateľné ubytovanie pre všetkých vojnových veteránov, ktorí majú problém so zabezpečením bývania,“ zdôraznil šéf rezortu obrany. Pripomenul, že ministerstvo ich v súčasnosti eviduje viac ako 170 z druhej svetovej vojny a takmer 7500 novodobých veteránov.

Novela zákona podľa Capákovej určuje tiež rozsah poskytovaných služieb a nákladov spojených s ubytovaním a stravovaním. „Ak kapacity penziónu rezort nenaplní vojnovými veteránmi, bude možné doň prijať aj bývalých profesionálnych vojakov, ktorí sú poberateľmi výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku, teda tých, ktorí odslúžili minimálne 25, respektíve 15 a viac rokov,“ uzavrela.

Penzión by mal fungovať od začiatku roka 2021, pričom bude určený pre 20 až 30 veteránov. Ročné prevádzkové náklady by nemali presiahnuť sumu 37 000 eur. Poskytne im ubytovanie, tiež služby s ním spojené a môže poskytovať aj stravovanie. V penzióne sa nebude poskytovať opatrovateľská či ošetrovateľská starostlivosť. Pilotný projekt na zriadenie penziónu predpokladá jednorazové náklady vo výške približne 150 000 eur, ktoré budú pravdepodobne využité na prebudovanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM