Rôzne

Pomocník chalupárov a domácich kutilov: Čo by sme mali vedieť o plynových fľašiach?

Vedeli ste, že propán-bután fľaše môžete využiť nielen pri grilovaní, turistike, kempovaní, ale poslúžia vám aj pri osvetlení, chladení či vykurovaní?

Ilustračný obrázok k článku Pomocník chalupárov a domácich kutilov: Čo by sme mali vedieť o plynových fľašiach?
Zdroj: pixabay.com

V súčasnosti sú plynové fľaše čoraz viac populárne najmä u chalupárov a domácich kutilov. Okrem toho aj väčšina gazdiniek dá prednosť vareniu na plyne pred elektrinou. Prečo?

Ide najmä kvalitu a rýchlosť výhrevnosti a ľahkú údržbu. A keď už sme pri tom varení, aký by to bol víkend na záhrade bez poriadnej grilovačky. Vďaka plynovým fľašiam je grilovanie veľmi príjemné a bezstarostné. Nemusíte sa trápiť s popolom, prepáleným tukom alebo sa nechať konfrontovať so sťažnosťami susedov.

Dodržiavajte bezpečnosť

Ľudia by pri ich využívaní nemali zabúdať na dodržiavanie pravidiel, napríklad nekupovať poškodenú či podomácky plnenú fľašu, nezabúdať na pravidelnú kontrolu a fľaše správne skladovať.

Prezident Združenia LPG spoločností Marián Smik upozorňuje, že niektoré fľaše môžu byť preliačené alebo môžu mať poškodený „golier“, podstavec alebo ventil.

„V týchto prípadoch odporúčame produkt reklamovať, prípadne vymeniť vo vybraných predajniach. Fľaše renomovaných výrobcov majú viacero ľahko rozpoznateľných prvkov originality, napríklad je ventil fľaše uzavretý originálnou zmršťovacou fóliou,“ spresnil.

Hrozia explózie

Pri výmene prázdnej fľaše za plnú treba dať prednosť certifikovanému predajcovi. Odborníci varujú pred ručným plnením z LPG stojanov na čerpacích staniciach. Tento spôsob plnenia je podľa nich totiž zakázaný a používanie takýchto fliaš je nebezpečné.

„Veľa ľudí podceňuje túto situáciu a neuvedomujú si dôsledky, ktoré nesprávne naplnenie fľaše môže spôsobiť. Dôkazom sú explózie v bytových priestoroch, ktoré sme zaznamenali pred pár dňami na strednom Slovensku. Odporúčame obrátiť sa na špecializované plničky a miesta pre plnenie fliaš,“ povedal Smik.

Správne uskladnenie

Nebezpečné môže byť aj nesprávne skladovanie fliaš. Podľa prezidenta Združenia LPG spoločností fľaše nepatria do miestností, kde ľudia trávia najviac času, do pivníc a tam, kde by mohli byť vystavené vplyvu tepla.

„Keď sa tvoria bublinky, plyn uniká. V takomto prípade už fľašu za žiadnych okolností nepoužívajte,“ radia odborníci.

„Fľaša, ktorá nie je pripojená k spotrebiču, musí byť uzavretá a vybavená tesnou zátkou,“ podotkol s tým, že fľaše odporúča skladovať v stojatej polohe.

Užívatelia propán-butánových fliaš by nemali zabúdať ani na kontrolu dátum poslednej skúšky fľaše, ktorý je zvýraznený na jej „golieri“ alebo na štítku pod ventilom. Pri starších typoch je tento dátum uvedený na podstavci.

Väčšina fliaš má údaje o skúške vyznačené popisovačom aj na tlakovej časti. Pravidelné kontroly môžu robiť aj samotní užívatelia, ak na tesnenie nanesú trochu mydlového roztoku.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM