Regióny

Ponitrianske múzeum predstavuje anomálie ľudského tela

Katastrofy ľudského tela si môžu pozrieť návštevníci Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava precestovala niekoľko európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Ponitrianske múzeum predstavuje anomálie ľudského tela
4
Galéria
Zdroj: archív TASR

Katastrofy ľudského tela si môžu pozrieť návštevníci Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava voskových figurín predstavuje reálnych ľudí s anomáliami, ktorí sa preslávili svojím zdeformovaným zovňajškom.

Figuríny podľa dobových vzorov vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu. Pri ich výrobe použili lekárske očné a zubné implantáty, do vosku vpichovali pravé ľudské vlasy.

Výstava precestovala niekoľko európskych krajín, v Nitre potrvá do 12. februára tohto roka.

Na výstave môžu návštevníci vidieť 25 voskových figurín. Sú medzi nimi muž s troma očami trpiaci vrodenou chybou, ktorá spôsobila rozdvojenie tváre, soví muž, ktorý dokázal vďaka zdeformovaným krčným stavcom otočiť hlavu o 180 stupňov, siamské dvojčatá, vlčí muž či ľudia bez končatín.

Medzi figurínami je aj známa Lolo Ferrari, žena s najväčším poprsím, ktorá je jedinou zo zbierky figurín, ktorá sa nenarodila s telesnou deformáciou. K extrémne veľkému poprsiu sa dopracovala svojou posadnutosťou plastickými zákrokmi.

„Ľudia s hendikepom, ktorých život bol v spoločnosti neľahký, sa i napriek tomu preslávili práve vďaka anomáliám na svojom tele. Pracovali v cirkusoch a panoptikách, naučili sa kúskom, ktoré vzbudzovali ešte viac zvedavosti ľudí a vďaka tomu sa preslávili,“ skonštatovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Katastrofy ľudského tela
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM