Správy Regióny

Popoludní očakávajú na horách sneženie: Lavínová hrozba bude stúpať

Vo všetkých polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Výnimku tvoria len Malá a Veľká Fatra, kde dopoludnia prevláda malé ohrozenie snehovými zosuvmi.

Ilustračný obrázok k článku Popoludní očakávajú na horách sneženie: Lavínová hrozba bude stúpať
Zdroj: TASR

Horská záchranná služba (HZS) upozornila, že s očakávaným pribúdajúcim snežením v popoludňajších hodinách bude lavínová hrozba stúpať.

Približne 20 centimetrov nového prachového snehu, ktorý pribudol za posledných 24 hodín, padalo na zamrznutú snehovú pokrývku. Tú podľa HZS stabilizovalo striedanie kladných a záporných teplôt počas posledného týždňa. „Nový sneh bol vplyvom vetra prenášaný na záveterné svahy, do žľabov a pod steny. V týchto miestach sa vytvárajú nestabilné snehové dosky,“ informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS s tým, že na náveterných stranách pohorí a v blízkosti hrebeňov je povrch snehu tvrdý a zľadovatený.

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, v noci snežilo a mrzlo. „Fúkal mierny vietor prevažne západných smerov, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť 15 metrov za sekundu,“ uzavrel Sedlák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM