Martin Sýkora Správy Regióny Zo Slovenska

Popradskí cestári dostali posily: Pod Tatry prišli štyria noví pomocníci

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja, oblasť Poprad, sa môže tento rok pochváliť novinkami. Pred začiatkom tohtosezónnej zimnej údržby ciest prišli pod Tatry štyri nové sypače.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí cestári dostali posily: Pod Tatry prišli štyria noví pomocníci
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Starú generáciu strieda nová

Nie je tajomstvom, že na zimnú údržbu ciest v podtatranskom regióne slúžia stroje, ktoré si už čo to odpracovali. Do terénu v zime vyrážalo množstvo sypačov, ktoré už majú po svojej životnosti. SÚC PSK oblasť Poprad malo doteraz k dispozícii 26 sypačov, ktorých priemerný vek bol 23 rokov. Prejavovalo sa to znížením ich spoľahlivosti, zvýšením poruchovosti a vysokými nákladmi na opravy. „Vozový park bol na hranici možnosti vykonávať práce súvisiace so zabezpečením zjazdnosti ciest a zabezpečením dopravnej obslužnosti adekvátnej potrebám nášho podtatranského regiónu. Čas na polovičné riešenia už nebol, preto bolo nutné vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do zásadnej modernizácie vozového parku,“ povedal oblastný riaditeľ Marián Barilla.

Tatry pod Tatry

Pred začiatkom tohtosezónnej zimnej údržby ciest prišli pod Tatry štyri nové sypače Tatra Phoenix T158/II za takmer trištvrte milióna eur. Dva z nich boli pridelené pre okres Poprad, jeden pre okres Kežmarok a jeden pre okres Levoča.

„Je to pre nás významná pomoc najmä z pohľadu spoľahlivosti. Kým budú naše staršie sypače okrem poveternostných podmienok bojovať aj s častejšími poruchami, nové sypače by mali počas prvých rokov spoľahlivo fungovať a byť našou oporou,“ vysvetlil Barilla.

Príchod týchto sypačov je najrozsiahlejšou investíciou do modernizácie vozového parku v jednom kalendárnom roku od roku 2003, kedy bola zriadená Správa a údržba ciest PSK. „Štyri moderné sypače máme doma ale tým to však nekončí. Na investíciách pracujeme nepretržite ďalej, aby ich v dohľadnej dobe mohli nasledovať ďalšie,“ uzavrel oblastný riaditeľ.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM