Anton Hrachovský Správy

Poslanci chcú v Nových Zámkoch interaktívny park: Vzniknúť by mal pri rieke

Projekt je súčasťou cezhraničnej spolupráce. Odkazovať má na históriu nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chcú v Nových Zámkoch interaktívny park: Vzniknúť by mal pri rieke
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nové Zámky sa zapojilo do medzinárodného projektu ´CULTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva´. Jeho cieľom je zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti formou vytvorenia nových, integrovaných turistických oblastí s vlastnými produktmi a značkami vybudovanými na spoločnej histórii partnerských miest. Za realizáciu sa na poslednom mestskom zastupiteľstve vyslovilo 91% novozámockých poslancov.

Park pri hrádzi

Hlavnou aktivitou projektu v našom meste bude revitalizácia verejného priestranstva v súlade s ekologickými požiadavkami – pôjde o zriadenie ´Interaktívneho tematického parku´ odkazujúceho hravou formou na históriu mesta.

Interaktívny park by mal byť umiestnený na časti parcely 6825/1, čiže by mal ležať pri hrádzi, niekde medzi garážami pri reštaurácii Spirit a ´červeným mostíkom´ cez rieku Nitru. Zrealizovaný by mal byť do augusta 2019.

Projekt má posilniť cezhraničnú spoluprácu za účelom ochrany prírodného a kultúrneho dedičstva. Očakáva sa, že vďaka tradičným kultúrno-spoločenským podujatiam a spoločným seminárom projektových partnerov vzrastie počet návštevníkov zo susedných regiónov, čo prospeje rozvoju turizmu u všetkých zapojených partnerov.

Rozpočet projektu

Celkový schválený rozpočet projektu je takmer 2,5 milióna eur (presne 2 442 543,06 eur). Z toho je určených takmer 400-tisíc pre projekt v Nových Zámkoch. Na túto sumu prispeje Európsky fond regionálneho rozvoja 85% (cca 340-tisíc eur), štát 10% (cca 40-tisíc eur) a mesto Nové Zámky 5% (cca 20-tisíc eur).

Foto: ilustračné

Zdroj: ZBGIS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM