Zo Slovenska Zo Slovenska

Dvaja poslanci prišli so židovskou hviezdou, podľa Uhríka je to cirkus

Poslanci Národnej rady SR Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA) a Ondrej Dostál (SaS) si na dnešnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente.

Ilustračný obrázok k článku Dvaja poslanci prišli so židovskou hviezdou, podľa Uhríka je to cirkus
Zdroj: TASR

Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente. „Dnes je to presne 83 rokov, čo nemecký Reichstag schválil Hitlerovej vláde schvaľovať zákony bez posvätenia parlamentom, čím sa 23. marca 1933 zavŕšila premena Nemecka na nacistickú diktatúru. Je len symbolické, že presne 83 rokov po tomto akte napochodovali do slovenského parlamentu slovenskí fašisti. Je to nebezpečné a chceme na to upozorniť,“ povedal Dostál.

Dubačová a Dostál s hviezdou na hrudi

Dubačová chce dať hviezdou najavo poctu ľudskej dôstojnosti a slobode. „Budem v službách každého jedného občana. Je to pocta ľudskej dôstojnosti a slobode, ktorej by mala byť podriadená každá činnosť v štátnom aparáte,“ uviedla Dubačová.

Poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek sa k žltej hviezde na hrudi niektorých poslancov veľmi vyjadrovať nechcel. „Nie som Žid, nemám si o tom čo myslieť,“ povedal. Jeho stranícky kolega Milan Uhrík považuje hviezdu u poslancov za cirkus. „Je to cirkus, nedôstojné tohto miesta,“ reagoval a zároveň sa pýta, čo s tým má ĽSNS.

Uhrík: Našich členov niekoľkokrát napadli aktivisti, feťáci

Označenie fašisti odmietol. „My sa za fašistov vonkoncom nepovažujeme,“ vyhlásil. Členovia ĽSNS sa podľa neho považujú za normálnych slušných ľudí, ktorí chcú, aby zákony platili pre všetkých rovnako.

Potvrdil, že poslanci za ĽSNS nosia po vonku zbrane, pri vstupe do parlamentu ich odkladajú. Budú v tom aj pokračovať, keďže sa podľa Uhríka cítia ohrození. „My sa cítime ohrození, našich členov niekoľkokrát napadli aktivisti, feťáci,“ povedal s tým, že oni ľudí nenapádajú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM