Webnoviny - Svet

Poslanci podporujú obmedzenie centov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Novelu zákona o cenách z dielne poslanca za SNS Jozefa Ďuračku, ktorý chce presadiť, aby sa konečné ceny platené v hotovosti matematicky zaokrúhľovali na celých päť centov, poslanci posunuli do druhého čítania. „Mince s nominálnou hodnotou 1 cent a 2 centy by naďalej ostali v platnosti, občania by ich mohli ďalej používať, prakticky by ich však pri platení za žiaden nákup viac nepotrebovali. Pohyb najmenších mincí by sa tým takmer úplne obmedzil,“ odôvodnil svoj návrh Ďuračka.

Najmenšie centy podľa poslanca Ďuračku aj po roku používania novej meny ľudí stále obťažujú, starší občania majú problém s ich rozoznávaní a ich vyšší počet zasa obchodníkom komplikuje prevádzku hotovostných pokladní. Ministerstvo financií však podľa slov hovorcu Miroslava Šmála o obmedzení používania najmenších centov neuvažuje. Národná banka Slovenska v úvode roka informovala, že bude musieť pravdepodobne vyraziť ďalšie milióny kusov najmenších eurových mincí.

Obmedzený obeh najmenších eurových mincí funguje napríklad v Holandsku a Fínsku. Vo Fínsku je používanie centov obmedzené zákonom, ktorý hovorí o zaokrúhľovaní platieb na päť centov. Zaokrúhľuje sa pritom celý nákup, nie jednotlivé položky. Platby uskutočnené platobnou kartou sú prepočítavané na centy a nezaokrúhľujú sa. Pokiaľ by však obyvateľ alebo cudzinec chcel platiť jedno a dvojcentovými mincami, obchodníci musia ich platbu prijať, pretože je to zákonné platidlo. Podobný systém je pritom zaužívaný aj v Holandsku, kde však nie je riadený zákonom.

Používanie jedno, dvoj a päťcentových mincí v obehu chcel prostredníctvom novely zákona o cenách obmedziť poslanec za SNS Jozef Ďuračka už vlani. Poslanci NR SR však jeho návrh zamietli.

Poslanci v utorok posunuli do druhého čítania štyri návrhy z dielne ministerstva pôdohospodárstva. Zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde odstraňuje nejednoznačnosť v praxi a na to nadväzujúcu zdĺhavosť pri vybavovaní reštitučných nárokov Slovenským pozemkovým fondom. Ďalšími sú návrh zákona o lesnom reprodukčnom materiáli a novely zákonov o katastri a o hnojivách. Plénum súhlasilo s pristúpením Slovenskej republiky k Medzinárodnej zmluve o rastlinných genetických zdrojoch pre výživu a poľnohospodárstvo a s pristúpením k Dohode o založení Svetového zverenského fondu pre diverzitu plodín.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM