Správy

Poslanci rozhodli: Lekári môžu v ambulanciách zaviesť doplnkové ordinačné hodiny

Poslanci v stredu odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastrnáka, ktorým sa zavedú tzv. doplnkové ordinačné hodiny v ambulanciách. Pre lekárov nebudú povinné.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Lekári môžu v ambulanciách zaviesť doplnkové ordinačné hodiny
Zdroj: Dnes24.sk

Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúceho roka, ešte nevyzrela doba. Na konci roka si návrh osvojili koaliční poslanci zdravotníckeho výboru, doplnkové hodiny budú môcť lekári zaviesť od mája 2018.

Pozmeňujúci návrh sa podobá na pôvodný návrh ministerstva. Napokon počíta s rovnakou sumou, ktorú môže pacient maximálne zaplatiť za vyšetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín, a to 30 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

Ošetrenie v rámci doplnkových ordinačných hodín chcel upraviť aj poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Jeho pozmeňujúci návrh však poslanci odmietli. Chcel, aby pacienti za ošetrenie v takomto prípade neplatili viac ako desať eur.

Zástupcov ambulantných lekárov výsledný návrh prekvapil. Podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Mariána Šótha je to málo. „Pôvodný návrh bol 50 eur bez objednávania cez elektronický systém, čo my podporujeme, pretože to je model úhrady zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ktorá by bola určite vítaná medzi pacientmi,“ skonštatoval. Poukazuje, že do limitu spomínaných 30 eur sa nezmestia drahšie výkony napríklad v kardiológii či gastroenterológii.

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné.

Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 30 hodín týždenne, a to najskôr po 13.00 h. V prípade všeobecných lekárov to bude minimálne 35 hodín. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrených najviac 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár – špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje. Návrh tiež prináša povinnosť pre lekárov – špecialistov prijať pacienta do 20 dní od objednania.

Minister Drucker vysvetlil, že pre pacientov, ktorí sa nechcú nechať ošetriť v rámci doplnkových hodín, sa nič nemení. „Prípadne budú menej čakať, lebo bude viac ordinačných hodín. Pre ekonomicky aktívnych je to možnosť objednať sa na konkrétny termín aj bez odporúčania všeobecného lekára,“ napísal na svojom profile na Facebooku. Súhlasí, že niektorí lekári a mnohí pacienti túto možnosť nevyužijú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM