Webnoviny - Svet

Poslanecký klub SDKÚ nepodporí Paludu, Sulík je prekvapený

WEBNOVINY.SK

Foto: BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Poslanecký klub SDKÚ-DS nepodporí nominanta SaS Petra Paludu na post šéfa Národného bezpečnostného úradu. Klub o svojom stanovisku rozhodoval dnes. Most-Híd ani kresťanskí demokrati s Paludom problém nemajú. S Petrom Paludom nemá problém ani premiérka Iveta Radičová.

„Aby som informovala presne, Most-Híd nemá námietky, KDH nemá námietky, SaS navrhla a SDKÚ-DS – chcú prerokovať v klube. Premiérka nemá námietky,“ povedala Radičová v pondelok.

Sulík bude zvedavý

Na dôvody odmietnutia Paludovej kandidatúry však bude zvedavý predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík. „Samozrejme ma bude zaujímať dôvod, prečo sa tak rozhodli a pokiaľ tie dôvody budú rozumné a budú mať svoje opodstatnenie, no tak predložíme ďalšieho kandidáta,“ avizoval pred oznámením rozhodnutia klubu SDKÚ-DS, ako sa zachová, ak Paluda nenájde podporu.

Sulíka rozhodnutie klubu SDKÚ-DS prekvapilo, s koaličným partnerom sa chce stretnúť a na túto tému ďalej diskutovať. „Pán Paluda je čestný a zásadový človek, ktorý by podľa nás túto funkciu dokázal výborne zastávať,“ odkázal Sulík prostredníctvom svojej osobnej tajomníčky Tatiany Tóthovej.

NBÚ v súčasnosti vedie František Blanárik, ten však oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa koaliční partneri začali zaoberať jeho minulosťou, keďže podľa medializovaných informácií spravodajsky pôsobil v komunistickej vojenskej kontrarozviedke. Jána Stana, ktorého SaS predostrela ako kandidáta na šéfovanie v NBÚ ako prvého, koaliční partneri nechceli akceptovať, pretože pôsobil v Slovenskej informačnej službe v čase, keď jej šéfoval Ivan Lexa.

Paluda je v súčasnosti sudcom Najvyššieho súdu SR, ktorý má pozastavený výkon funkcie. Čelí totiž disciplinárnemu konaniu za to, že na predsedu NS SR Štefana Harabina podal trestné oznámenie. Paluda nesmie ani chodiť do budovy NS SR. V roku 2007 Harabin odvolal Paludu z postu slovenského zástupcu v Eurojuste. Paluda kandidoval aj za podpredsedu NS SR, ale pred voľbou svoju kandidatúru stiahol.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM