Nina Táborská Kultúra

Pozrite sa skôr ako ostatní: Takto bude vyzerať zrekonštruovaná Danubiana

Pri dostavbe múzea moderného umenia a rozšírení pôvodného priestoru o 2 726 m2 sa ušetril približne jeden milión eur. Vynovené prostredie otvára možnosti pre nové výstavné aktivity. Verejnosti bude oficiálne otvorené v utorok.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa skôr ako ostatní: Takto bude vyzerať zrekonštruovaná Danubiana
Zdroj: Dnes24.sk

Už v utorok 9. septembra budú môcť Danubiana Meulensteen Art Museum navštíviť prví nadšenci. Dostavbu pôsobivej galérie, ktorá trvala rok a pol, otvorí výstava Galandovcov.

Dostavba sa začala ešte v marci 2013 a pôvodnému múzeu priniesla 2 726 m2. Celková plocha areálu Danubiany teraz predstavuje 12-tisíc štvorcových metrov. Realizovaná bola podľa projektu spoločnosti Atelier 008, autorského kolektívu architektov Jána Kukuľu a Jozefa Jakuša.

Náklady vynaložené na prestavbu neprekročili šesť miliónov, a tak sa oproti pôvodnému plánu ušetril približne jeden milión eur.

Pri samotnej dostavbe mohol pomôcť ktokoľvek. Múzeum pripravilo projekt, ktorý poskytol priestor všetkým, ktorí sa chceli zapojiť. Danubiane mohli v rámci tohto projektu ľudia venovať jeden reflektor a za toto gesto múzeum darovalo litografiu podľa vlastného výberu.

Vynovené prostredie so sebou prináša aj zveľadenie okolitého parku, nové parkovacie plochy, nové pavilóny a múzeá, novú kaviareň či rozšírený Artshop. Inšpirujúce prostredie dáva príležitosť niekoľkým výstavným aktivitám.

Pavilóny múzea naplnia avizované expozície slovenského, holandského a medzinárodného umenia. Lemovať budú severovýchodný breh areálu dostavby.

Pôvodná galéria bola otvorená ešte v roku 2010. Od začiatku priťahovala pozornosť odborníkov i laikov, už len pre jej netradičné umiestnenie na polostrove vystupujúcom do rieky Dunaj. Táto neobyčajná poloha sa nachádza na rozhraní Slovenska, Rakúska a Maďarska a poskytuje krásnu scenériu.

Meno budovy Danubiana Meulensteen Art Museum obsahuje názov rieky, ktorá ju obklopuje, ako aj meno svojho sponzora, holandského zberateľa a umeleca Gerarda Meulensteena, ktorého permanentná zbierka bude predstavená v dostavbe.

Takto vyzerá dostavaná Danubiana
6
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM