Prokop Slováček Zo Slovenska

POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady a zámky, ktoré si zahrali v rozprávkach

Sú obľúbenou destináciou filmárov, objavili sa v desiatkach filmov. Čo tak naplánovať si netradičný letný výlet po stopách filmových rozprávok?

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady a zámky, ktoré si zahrali v rozprávkach
Zdroj: internet

Na Slovensku máme veľa hradov a zámkov, ktoré si zahrali v klasických rozprávkach, ktoré tak milujeme, a väčšinou na Vianoce si ich radi pozrieme. Leto je ideálny čas na to, aby sme sa vydali na miesta, ktoré učarovali filmárom z celého sveta.

Oravský hrad

Už v roku 1922 tam nakrútili slávneho Upíra z Nosferatu, považovaného za najlepší nemecký film aký kedy vznikol. Komerčne najväčšiu slávu zrejme dosiahol Sokoliar Tomáš z roku 1999. U divákov však dlhodobo oveľa viac boduje klasická slovenská rozprávka Kráľ Drozdia brada z roku 1984, s krásnou Adrianou Tarábkovou a Lukášom Vaculíkom v hlavných úlohách.

Posledným filmárskym počinom je Láska na vlásku, ktorá mala premiéru len v roku 2014. Zahrali si v ňom Samuel Spišák a Celeste Buckingham. Ale to ešte nie je všetko. Na zámku sa nakrúcal aj Adam Šangala (1972), Princezná a žobrák (1997), Dračie srdce II. (1998) alebo Cárov emisár(1999). Ak sa chcete osobne ponoriť do sveta filmu, určite navštívte hradnú mediatéku.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady, ktoré obývali biele panie a iné strašidlá

Bojnický zámok

Rozprávkovo krásny Bojnický zámok, ktorý patrí k najnavštevo­vanejším a najkrajším zámkom nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Niektoré zábery seriálu Fantaghiró alebo Jaskyňa Zlatej ruže vznikali práve na tomto mieste. Medzi najznámejšie filmy, ktoré sa na zámku natáčali, patrí hudobná rozprávka Šíleně smutná princezna z roku 1968 s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom v hlavných úlohách.

V Bojniciach sa natáčal aj Pán a hvězdář, či známy seriál Safari. Najaktuálnejším filmom je Johankino tajomstvo z roku 2015, v televízii sme ho videli len nedávno.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Krajina pod Tatrami ako na dlani. Odkiaľ je najlepší výhľad?

Hrad Červený Kameň

Najkrajším hradom v Malých Karpatoch, ležiacim len niekoľko desiatok kilometrov od Bratislavy je jeden z najzachovalejších slovenských hradov Červený Kameň. Aj jeho priestory a okolie využívali filmári ako kulisy.

Podzemie západnej bašty hradu si zahralo v slávnom filme z roku 1982 Soľ nad zlato. Bol jednou z lokalít nakrúcania fantazijnej série Fantaghiró, ktorá lámala rekordy sledovanosti po celom svete v 90-tych rokoch.

V roku 2010 vznikal na hrade aj slovenský film Orest z rodu čarodejníkov. Aktuálne určite vo vašich ušiach zarezonuje Cinka Panna z roku 2008. Nakrúcal sa tu aj Adrenalín: Predbehni smrť s Christopherom Lambertom (1996), Kull dobyvateľ so slávnym Kevinom Sorbom (1997).

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: TOP 8 lokalít, na ktorých sa môžete príjemne nudiť

Spišský hrad

V roku 1993 bol Spišský hrad a pamiatky okolia zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Jeden z najväčších zrúcaninových komplexov strednej Európy vďaka svojmu vzhľadu prilákal už mnohých filmárov.

V roku 1970 aj tam vznikal film Radúz a Mahulena, v roku 1996 Dračie srdce, film nominovaný na Oscara v kategórii vizuálnych efektov. V roku 2007 sme ho mohli vidieť v Poslednej légii.

Čachtický hrad

Nad obcou Čachtice na západnom Slovensku sa vypína zrúcanina „tajomného hradu v Karpatoch“ – známeho Čachtického hradu a bývalé sídlo krvavej grófky Alžbety Báthoryovej. Už v tejto úvodnej vete sú spomenuté dve filmové diela, ktorá hrad preslávili.

Tajomný hrad v Karpatoch, podľa predlohy Julesa Vernea, bol skvelý film z roku 1981, ktorý naplno využil kulisy Čachtického hradu. Michal Dočolomanský v hlavnej úlohe si ho pri natáčaní musel poriadne užiť.

V ruinách Čachtického hradu sa začína príbeh Juraja Jakubiska, slávneho filmu Báthorička (2008). Po jeho premiére sa návštevnosť hradu zvýšila dvojnásobne, každý chcel zažiť atmosféru miesta, kde žila neslávne známa krvavá grófka.

BUDE VÁS ZAUJÍMAŤ:

POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

POTULKY PO SLOVENSKU: V skanzenoch to stále žije. Čo tak svadba v najstaršom z nich?

POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady a zámky, ktoré si zahrali v rozprávkach
8
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM