Prokop Slováček Zo Slovenska

POTULKY PO SLOVENSKU: Na kanoe, alebo na plti? Relaxovať môžete aj na vode

Omrzela vás klasická dovolenka, alebo obyčajný relax na pláži? Vyskúšajte vodnú turistiku. Slovensko je pre ňu ako stvorené.

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: Na kanoe, alebo na plti? Relaxovať môžete aj na vode
Zdroj: internet

Vodné cesty na Záhorí

Slovensko s Moravou spájajú vodné cesty na Záhorí pri Skalici a Gbeloch. Po Baťovom kanáli a po rieke Morava sa dá dostať k susedom nielen do prihraničnej oblasti, ale je mnoho príležitostí ako z prístavov putovať ďalej na bicykloch, peši či autami.

Existuje aj možnosť využiť rieku Moravu ako vodnú cestu z Gbelov, kúsok od Skalice, do obce Tvrdonice. Za zhruba sedem minút aj s prípadným bicyklom či detským kočíkom sa turisti člnmi dostanú do prístavu Tvrdonice, kde sa dá napojiť na viacero cyklotrás, alebo môžu pokračovať loďkou ďalej do 35 minút vzdialených Kopčian. Cieľmi cesty bývajú zväčša slovanské hradište v Mikulčiciach, zámoček Pohansko či Lednicko – Valtický areál.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady a zámky, ktoré si zahrali v rozprávkach

Východ Slovenska – splav Laborca

Medzi najobľúbenejšie patrí približne 70 kilometrov dlhý úsek, ktorý sa začína v Strážskom v Michalovskom okrese a končí v Strede nad Bodrogom v Trebišovskom okrese. „Nedá sa zjazdiť za jeden deň. Závisí to od toho, koľko chce skupina pádlovať. Potrebné sú aj štyri dni,“ vysvetlil organizátor splavov Ján Hudák.

Krásy Malého Dunaja treba zažiť…

To sú slová predsedu Občianskeho združenia Kormorán, ktorý organizuje už niekoľko desaťročí vodácke akcie v rôznych, niekoľkodňových termínoch na Veľkom a Malom Dunaji.

„Väčšinou začíname v Bratislave a absolvujeme 126-kilometrový úsek. Malý Dunaj je prekrásna rieka, pre skúsenejších i začiatočníkov. Sú tam krásne zákutia. Človek z brehu nevidí ten čarovný les a na vode sa nám zdá, že prechádzame džungľou,“ priblížil Anton Iglár. Trasa je od Bratislavy až po Topoľníky.

Ozdobou tejto časti Malého Dunaja sú štyri unikátne vodné mlyny. Tri sú kolové, v Jelke, Tomášikove, Jahodnej a jeden mlyn je na vode v Kolárove. „Treba spomenúť aj mlyn v Dunajskom Klátove, nakoľko Klátovské rameno je pravobrehý prítok Malého Dunaja," doplnil Iglár.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady, ktoré obývali biele panie a iné strašidlá

Po rieke Hron

Lodenica na Mlynčoku v Slovenskej Ľupči je jedným z dôležitých uzlov pri splavoch Hrona. Podľa spolumajiteľky Zuzany Šikulovej si vodák môže vybrať trasu podľa chuti, nálady a počasia.

„Ak prídu začiatočníci, dostanú inštruktáž a skúšajú menej náročné trasy, napríklad z Nemeckej k nám, čo je asi 12 kilometrov po vode. Skúsenejší vodáci, keď je veľa vody, idú až z Horehronia, z Polomky. Najväčší záujem vodákov je však o trasu z Nemeckej po Vlkanovú alebo Sliač,“ priblížila Šikulová.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Krajina pod Tatrami ako na dlani. Odkiaľ je najlepší výhľad?

Na rieku Poprad s celou rodinou

Rieka Poprad sa splavuje od Starej Ľubovne po obec Mníšek nad Popradom. V prípade, že sa vodáci rozhodnú cestu predĺžiť, splavovať sa dá až do poľského mesta Stary Sacz. Úsek je dlhý 88 km.

Podľa inštruktora raftovania Dušana Mamrillu, nie je náročnosť rieky Poprad vysoká, preto je vhodná aj pre rodinné splavovanie. Jej splav sa dá rozdeliť na 3, alebo 4 dni, zaujímavá je tým, že hraničnou riekou medzi Slovenskom a Poľskom.

Nádherný splav Hornádu

Rieka Hornád ponúka dobré možnosti pre vodácku turistiku, väčšina úsekov je vhodná aj pre začiatočníkov. Tok, ktorý na slovenskom území pramení na úpätí Kráľovej hole, preteká Slovenským rajom, Spišskou Novou Vsou, Hornádskou kotlinou, Košicami a pokračuje do Maďarska. Zo zhruba 190 kilometrov na Slovensku je splavných 145.

Turisticky a vodácky najatraktívnejší je úsek od Hrabušíc po Čingov, nazývaný Prielom Hornádu. Táto časť je na rieke najnáročnejšia, dostatok vody na splavenie je na jar a po dažďoch.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: TOP 8 lokalít, na ktorých sa môžete príjemne nudiť

Tancujúce plte na Hrone

Hron je jednou zo slovenských riek, na ktorých sa v lete udomácnila plavba plťami. Tzv. Tancujúce plte na Hrone ponúkajú až 60 kilometrov dlhú trasu. „Našou snahou je ponúknuť zaujímavú turistickú atrakciu o netradičný splav,“ hovorí Vladimír Ivanko, zástupca Prvého pltníckeho združenia. "Cesta vedie historickým územím s mnohými prírodnými zaujímavosťami,“ do­dal.

Turisti často využívajú asi štvorkilometrovú plavbu zo Sliača do Zvolena. Alebo do vodáckeho tábora v Budči, či až do Hronskej Dúbravy, čo je asi 10-kilometrová trasa. Prevádzkovatelia však ponúkajú turistom aj dlhšie trate, a to od prístaviska Majer pri Banskej Bystrici až po Revištské Podzámčie v okrese Žarnovica. Táto trasa má približne 60 kilometrov a s programom sa dá absolvovať za dva dni.

Pltníctvo ako turistická atrakcia

Počty turistov, ktorí sa počas dovolenky na Slovensku rozhodnú pre plavbu na pltiach či splavovanie riek, narastá. Na pltiach môžu turisti splaviť rieku Dunajec v Pieninách, Váh pod Strečnom a rieku Orava pod Oravským hradom. Milovníci dlhších splavov vyhľadávajú najmä splavovanie Hrona, Váhu, Ipľa, Oravy či Ondavy.

Pokojnejší a menej náročný je zase splav Malého Dunaja, ramien Dunaja a Moravy. Milovníci adrenalínu si môžu zaraftovať na rieke Belá v Nízkych Tatrách a rieke Dunajec v Pieninách.

BUDE VÁS ZAUJÍMAŤ:

POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

POTULKY PO SLOVENSKU: V skanzenoch to stále žije. Čo tak svadba v najstaršom z nich?

Vodné cesty a splavy na Slovensku
11
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM