Rôzne

Požiar v kuchyni: Ľudské zdravie je cennejšie ako majetok

Rýchlovarná kanvica, sporák, ohrievače a elektrické káble. Čo majú tieto predmety spoločné? Riziko vzniku požiaru.

Ilustračný obrázok k článku Požiar v kuchyni: Ľudské zdravie je cennejšie ako majetok
6
Galéria
Zdroj: TASR

Všetci dobre vieme, aká nebezpečná môže byť taká rýchlovarná kanvica. Preto je dôležité nielen zložiť ju z podstavca, ako to mnohí robíme, ale ju aj vypnúť zo zdroja energie. To platí pre všetky nepoužívané spotrebiče.

Požiar v kuchyni

Gazdinky, rady si počas varenia odbehnete skontrolovať pračku či dieťa v detskej izbe? Pripravované jedlo by ste za žiadnych okolností nemali nechať na sporáku bez dozoru. Stačí chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete.

Požiar, spôsobený horúcim olejom, prípadne vznietením potravín na panvici, je možno ľahko zneškodniť. „Stačí priklopiť plamene väčšou pokrievkou alebo zamedziť prívodu vzduchu pomocou namočenej utierky, uteráku a pod. Vyvarujte sa haseniu ohňa vodou. Takáto situácia končí výbuchom plameňa; okrem popálenín, ktoré môžete utrpieť, sa potom môže požiar ľahko a rýchlo rozšíriť na okolité zariadenia,“ radí Pplk. Ing. Jozef Vadovič z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Než začnete požiar hasiť, ako prvý vypnite prívod energie (plyn, elektrinu).

Používajte výhradne palivá určené pre dané vykurovacie telesá, nezapaľujte pomocou vysoko horľavých látok (napr. benzínu) a nekúrte napr. odpadom, plastmi a pod.,“ upozorňuje Vadovič.

Pozor na ohrievače!

Majte tiež na pamäti, že je nebezpečné umiestňovať do blízkosti ohrievačov horľavé látky, napríklad horúce častice odlietajúce z ohrievačov môžu veľmi ľahko zapáliť drevo či skladovaný papier v blízkosti kachlí. „Komíny si nechajte pravidelne čistiť a kontrolovať. Popol ukladajte na bezpečné miesto.“

Ak vám je na chate zima a chcete si prikúriť elektrickým či plynovým ohrievačom, dávajte si pozor. Aj tu platí niekoľko zásad, ako na to. „Elektrické a plynové ohrievače umiestnite vždy v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov a ničím ich nezakrývajte! V prípade otvoreného ohňa je vždy potrebná zvýšená opatrnosť. U ohrievačov (elektrických, plynových) je potrebné riadiť sa pokynmi výrobcu a dodržiavať odporúčaný odstup umiestnenia od ostatného zariadenia,“ radí Vadovič. Pokiaľ k požiaru dôjde, vždy pred jeho hasením vypnite prívod plynu alebo elektriny.

Zdroj: TASR

Čo robiť v prípade požiaru?

Keď predsa len dôjde k požiaru, snažte sa v prvom rade zachovať pokoj a nepodľahnúť panike. Najskôr chráňte život a zdravie, až potom majetok. „Ak je to možné, snažte sa požiar uhasiť alebo aspoň zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Využite hasiace prístroje, hydrant na chodbe, kusy látok (z neumelých vlákien) a pod.“

Dávajte si pritom pozor, aby vám oheň nezatarasil únikovú cestu.

Pozor na elektrické prístroje či iné zariadenia napojené do elektriny! Pokiaľ dôjde napríklad k požiaru vianočného stromčeka s elektrickými sviečkami, musí sa najprv vypnúť prúd a až potom je možné hasiť. A pamätajte, zariadenie, ktoré môže byť pod elektrickým prúdom, nikdy nehasíme vodou ani penovým hasiacim prístrojom!

Život je cennejší!

Ľudské zdravie je vždy cennejšie ako majetok. Rozhodne sa nepokúšajte požiar zlikvidovať za každú cenu sami. „Pokiaľ dôjde k požiaru vo vašom byte, najskôr oheň zneškodnite a až potom vetrajte. Ak zvolíte poradie opačné, prísun kyslíka intenzitu plameňov zosilnie, a požiar sa bude šíriť rýchlejšie!“ upozorňuje Vadovič.

Požiar čo najskôr oznámte hasičom prostredníctvom tiesňovej linky 150 alebo 112. Pri ohlásení vždy najskôr uveďte, čo sa stalo, kde k tomu došlo, spomeňte tiež dôležité okolnosti, ktoré môžu pomôcť či naopak skomplikovať zásah záchranárov. Potom uveďte svoje meno a priamy kontakt na seba. Dôsledne sa riaďte sa pokynmi operátora tiesňovej linky.

„Ak sa v horiacom objekte nachádza viac osôb, varujte ich a snažte sa im pomôcť (najmä deťom, starým a nevládnym osobám).“ Pri pohybe v zadymenom priestore si dávajte pozor, aby ste sa nenadýchali toxických splodín horenia, držte sa pri zemi a dýchacie cesty si chráňte navlhčeným rúškom z textílie (stačí vreckovka). „Horiaci objekt čo najrýchlejšie opustite a presuňte sa do bezpečnej vzdialenosti. Buďte pripravení poskytnúť pomoc zasahujúcim hasičom.“

Požiar v kuchyni
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM