Správy Regióny

Požičiavanie bicyklov v Bratislave? Mesto stále hľadá vhodné riešenie projektu

Bratislava plánuje v tomto roku spustiť projekt bikesharingu - požičiavanie bicyklov. Ako bude systém fungovať, zatiaľ hlavné mesto neuviedlo.

Ilustračný obrázok k článku Požičiavanie bicyklov v Bratislave? Mesto stále hľadá vhodné riešenie projektu
8
Galéria

O projekte bikesharingu, teda systému požičovne verejných bicyklov, sa v hlavnom meste hovorí už od roku 2012. Do dnešného dňa však zostáva len v plánoch. Zmeniť by sa to malo tento rok.

Jedným z cieľov hlavného mesta na rok 2017 bolo práve aj spustenie projektu bikesharingu. Mesto má na vytvorenie systému požičiavania bicyklov vyčlenených 460-tisíc eur. Ako a kde bude systém fungovať, zatiaľ nevieme. „Na projekte stále pracujeme a preto je podľa hlavného mesta zatiaľ predčasné hovoriť o počte stanovíšť, bicyklov či lokalít, kde by bikesharing fungoval,“ povedala pre Bratislava24.sk Iveta Kešeľáková z Oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu.

Hľadajú optimálny model

Ako nám ďalej potvrdila, hlavné mesto sa aktuálne snaží nájsť najideálnejší model fungovania, aby bol projekt prospešný pre jeho používateľov a zároveň pre mesto. „Momentálne zisťujeme technické riešenia a hľadáme optimálny model, ako projekt v Bratislave zrealizovať,“ prezradila Kešeľáková.

S prevádzkou systému zdieľaných bicyklov má už skúsenosť občianske združenie Cyklokoalícia, ktoré v roku 2013 spolu s Cyklokuchyňou prinieslo do ulíc Bratislavy prvé biele bicykle. Magistrátu preto ponúklo spoluprácu pri príprave systému.

„Mesto si myslí, že bikesharing vie spustiť za pár mesiacov, ale ešte nemá vymyslené ani koľko bicyklov a staníc by chcelo a kde, ako nastaviť ceny, ako nastaviť financovanie a sponzorstvo. V tomto sa snažíme mestu pomôcť s návrhom lokalít a optimálnym pokrytím mesta v prvej fáze, ktorá by mohla pokrývať rovinatú časť Starého Mesta, rovinatú časť Nového Mesta (po Bajkalskú), Ružinov (po Bajkalskú) a Petržalku (po Pajštúnsku),“ povedal Peter Netri z Cyklokoalície.

Ilustračný obrázok

Podujatie Na bajku do mesta zaplnilo Šafárikovo námestie bicyklami
8
Galéria
Zdroj: Všetci na bajk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM