Tlačové správy

Pôžička na bývanie, spotrebný úver či hypotéka: Čo sa oplatí vedieť o financovaní bývania v roku 2017?

Podnájom, vlastné bývanie, byt alebo dom. Výber správneho typu bývania neriešia len mladí ľudia, ktorí sa rozhodli osamostatniť, ale aj rodiny túžiace po zmene. Dôležitou otázkou spojenou s bývaním je jeho financovanie. Aké sú možnosti a čo sa oplatí najviac?

Ilustračný obrázok k článku Pôžička na bývanie, spotrebný úver či hypotéka: Čo sa oplatí vedieť o financovaní bývania v roku 2017?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Kúpa vlastného bývania si vyžaduje poriadny zásah do rozpočtu. To môže byť problém najmä pre mladých alebo ľudí s nižším príjmom. Práve z toho dôvodu pre mnohých neexistuje iná možnosť, než si peniaze na bývanie požičať.

Finančné produkty bánk či nebankových spoločností určené na financovanie bývania slúžia predovšetkým na kúpu nehnuteľnosti alebo na financovanie jej rekonštrukcie či modernizácie. Pravidlá poskytnutia pôžičky na bývanie sa u jednotlivých poskytovateľov líšia a prejavujú sa v podmienkach požičania financií a úrokových sadzbách.

Možností, ako si dnes požičať peniaze na bývanie, je niekoľko. Ktoré sú to?

Pôžička na bývanie

Pri poskytovaní pôžičiek na bývanie platí jedno základné pravidlo – nie je potrebné zakladať nehnuteľnosť. To je zároveň aj najväčšou výhodou pôžičiek na bývanie.

Medzi základné podmienky získania pôžičky na bývanie patrí vek (niekde už od 18 rokov), pravidelný príjem a trvalý pobyt a adresa na území Slovenska.

Pôžička je výhodným spôsobom vtedy, ak sa chystáte na menšiu rekonštrukciu bývania – napríklad výmena okien, nová strecha či obnova bytového jadra. Pôžička na bývanie sa oplatí aj v prípade zamietnutia 100 % hypotekárneho úveru. To už dnes nie je žiadna rarita. Banky sú veľmi opatrné a v prípade, že klient nie je výnimočne bonitný, sú ochotné poskytnúť mu menší obnos peňazí.

Ak si teda potrebujete požičať peniaze na bývanie bez nutnosti založenia nehnuteľnosti a banka vám úver zamietla, riešením môže byť pôžička na bývanie. Napríklad Cetelem ponúka pôžičku na rekonštrukciu a bývanie, pričom sa dá požičať suma už od 2000 € až po 50 000 €.

Úver na bývanie

Výhodou spotrebného úveru na bývanie je, že peniaze môžete využiť na kúpu, prípadne rozsiahlejšiu rekonštrukciu bývania bez založenia nehnuteľnosti. Ich nevýhodou je však výška úrokových sadzieb. Tá je výrazne vyššia ako pri hypotekárnych úveroch.

Ak sa rozhodnete pre úver na bývanie, musíte mať stály príjem. Bez jeho overenia vám banka úver neposkytne. Aké sú aktuálne ponuky spotrebných úverov na bývanie? Uvádzame niekoľko ponúk:

Banka Názov produktu Úroková sadzba v %
ČSOB banka Spotrebný úver 5,50%
VÚB banka Bezúčelová flexipôžička 5,9%
OTP banka IDEAL úver 4,7%
mBank mPôžička Plus 4,9%
Slovenská sporiteľňa Pôžička na čokoľvek 5,9%
Poštová banka Dobrá pôžička 7,5%
Tatrabanka Bezúčelový úverTB Classic 5,9%

Hypotéka na bývanie

V prípade hypotekárneho úveru musí žiadateľ vždy zakladať nehnuteľnosť – slúži to ako zabezpečenie poskytnutého úveru. Doba splácania tu môže byť až 30 rokov, čo sa prejavuje aj na nižších úrokových sadzbách. Tie sa líšia v závislosti od poskytovateľov hypotekárneho úveru, no vo všeobecnosti sa v súčasnosti pohybujú v rozmedzí od 1,39 % po 3,69 %.

Rok 2017 prinesie od konca marca nové podmienky v hypotékach – prejavia sa najmä vo forme výrazných obmedzení. 100-percentné hypotéky budú postupne zrušené úplne a dôjde aj k obmedzeniu 90-percentného financovania nehnuteľností. Druhou novinkou bude výrazná zmena spôsobu posudzovania reálneho príjmu žiadateľa o úver. Národná banka Slovenska plánuje nariadiť, akú sumu z príjmu klienta musí banka započítať do mesačných nákladov.

Výhodou hypotekárneho úveru je možnosť štátnej bonifikácie pre mladých, ktorá pri úvere na bývanie nie je. Požiadať o ňu môžu všetci klienti do 35 rokov s príjmovou hranicou maximálne 1,3 násobku priemerného hrubého príjmu v národnom hospodárstve SR počas predchádzajúce kvartálu. Tento príspevok pre mladých predstavuje percento, o ktoré je znížená úroková sadzba pri hypotekárnom úvere – pre rok 2017 sú to 2 %.

Ako je to so stavebným sporením. Oplatí sa ešte v roku 2017?

V tomto roku nie sú ohlásené žiadne zmeny vo výške štátnej prémie pre sporiteľov v stavebnom sporení. Pre pridelenie jej plnej výšky je stále potrebné vložiť na účet stavebného sporenia sumu 1327,80 €. Zmeny však možno pozorovať v tarifách úrokových sadzieb – išli nadol. Pri niektorých stavebných sporeniach dokonca rapídne, až na hodnotu okolo 1% p.a.

Platí, že mladí by sa mali na financovanie bývania pripravovať už v predstihu – napríklad aj formou stavebného sporenia. To sa oplatí ešte stále aj v roku 2017 – za predpokladu vhodne zrealizovaných vkladov. Jeho najväčšia využiteľnosť je najmä v oblasti stavebných úverov a medziúverov na financovanie bývania.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Cetelem.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM