Aktualizované Zo Slovenska

Prvé búrky už napáchali škody, ďalšie nás čakajú. Meteorológovia zvýšili výstrahu

V Banskej Bystrici vytopilo pivnice a polámalo stromy, hrozba búrok naďalej trvá. Slovenský hydrometeorologický ústav zvýšil výstrahu pre západné a stredné Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Prvé búrky už napáchali škody, ďalšie nás čakajú. Meteorológovia zvýšili výstrahu
Zdroj: Dnes24.sk

Popadané stromy, zatopené pivnice. Také sú následky prvých búrok, ktoré sa z večera do rána prehnali Banskou Bystricou. Hasiči mali plné ruky práce aj v Ružomberku, počas prietrže zasahovali až trikrát a museli odčerpávať vodu z ulíc mesta. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu však silné dažde hrozia naďalej.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre západnú a strednú časť Slovenska výstrahu druhého stupňa. Na východe krajiny ostáva v platnosti prvý, najnižší stupeň výstrahy.

PREČÍTAJTE SI: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Hrozia silné búrky

Meteorológovia varujú, že v Bratislavskom, Trenčianskom, Žilinskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji i v najzápadnejších okresoch Prešovského a Košického kraja sa môžu od poludnia až do 22.00 h ojedinele vyskytnúť silné búrky. Tie môže potenciálne sprevádzať krupobitie. S takýmito búrkami, ktoré predstavujú zvýšené riziko pre ľudské aktivity, môžu byť tiež spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 70 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 55 až 80 kilometrov za hodinu.

Podľa prognóz SHMÚ v stredu počítame s dennými maximami do 31 stupňov, na Orave, Liptove a na Spiši je to 26°C, na horách vo výške 1500 stupňov zasa 18. Fúka slabý premenlivý vietor, ktorý ale pri búrkach prechodne zosilnie.

PREČÍTAJTE SI: Vyčíňanie búrok v Banskobystrickom kraji. Pod Urpínom voda vytápala vchody bytoviek

Letný dážď
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM