Lucia Lauková Správy Rôzne

Pozor na nebezpečnú kolobežku! Dieťaťu môže spôsobiť poranenia

Podľa zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie predstavuje výrobok riziko ohrozenia zdravia dieťaťa. Kolobežku stiahli z predaja.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na nebezpečnú kolobežku! Dieťaťu môže spôsobiť poranenia
Zdroj: soi.sk

Kolobežka vyrobená v Čine je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) nebezpečná. Deťom hrozí pri jej používaní riziko poranenia. „Kolobežka nespĺňa požiadavky na pevnosť a pri náraze kolobežky na pevnú prekážku ako napr. obrubník môže dôjsť k zdeformovaniu prednej vidlice kolobežky, čo môže mať za následok poranenie dieťaťa pri páde z nej,“ píše sa na stránke Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Zistené nedostatky

Ako dodávajú inšpektori, kolobežka nespĺňa ani požiadavky na nastavovanie a skladanie rúrok kormidla, v dôsledku čoho môže nastať situácia, kedy sa kormidlo zasunie počas jazdy na nej a kolobežka sa stane neovládateľnou. Inšpekcia odhalila aj ďalšie nedokonalosti výrobku.

„Priemer predného kolesa kolobežky je 91 mm a nevyhovuje stanovenej norme 120 mm. Pri jazde na kolobežke na nerovnom povrchu sa môže koleso zaseknúť v jame a dieťa môže preletieť cez kolobežku a utrpieť tak otras mozgu alebo tržné zranenia, či zlomeniny zápästia pri reflexnom pohybe, kedy vystrie ruky, aby zabránilo pádu,“ uvádza sa na webe soi.sk

Podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie boli taktiež zistené nedostatky týkajúce sa priloženého návodu na použitie a chýbajúcich bezpečnostných upozornení (napr. maximálnej hmotnosti používateľa).

Na trh sa už nedostane

V čase šetrenia sa kolobežka podľa SOI už nenachádzala v ponuke pre spotrebiteľa. Kontrolóri nariadili pokyny nedistribuovať, nepredávať nebezpečné výrobky, zabezpečiť stiahnutie nebezpečných výrobkov z trhu a zabezpečiť informovanie svojich odberateľov ako aj spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia.

„Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si túto hračku zakúpili, aby ju vo vlastnom záujme prestali používať. Spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena,“ dodáva Slovenská obchodná inšpekcia na svojom webe.

Zdroj: soi.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM