Rôzne

Pozor na zber lesných plodov: Hrozí vám pokuta!

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR upozorňuje, že na väčšine územia národných parkov Slovenska je zber lesných plodov zakázaný. Apeluje preto na všetkých návštevníkov, aby svojím konaním neohrozovali prírodu a správali sa zodpovedne.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na zber lesných plodov: Hrozí vám pokuta!
Zdroj: TASR

Výnimkou zo zákazu sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

Na dodržiavanie zákona dohliadajú zamestnanci správ národných parkov respektíve dobrovoľní strážcovia prírody. „Za porušenie tohto zákazu môžu strážcovia prírody uložiť previnilcovi pokutu, v blokovom konaní až do výšky približne 66 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Vo výnimočných prípadoch umožňuje zákon uložiť zberačom pokutu až takmer 3320 eur,“ povedal hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Častým problémom sú zberači v chránených územiach. „V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú prírodu. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú možným zdrojom erózie. Zanechávajú po sebe odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia,“ skonštatoval Ferenčák. Tatranskí strážcovia preto v spolupráci s vlastníkmi pozemkov a políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov.

Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Ich zber preto nesúvisí len s tým, že živočíchy prichádzajú o prirodzenú potravu, ale zberači ich často rušia. Medzi takéto živočíchy patrí najmä medveď hnedý, ale aj drobné hlodavce a rôzne druhy vtákov, pre ktoré sú lesné plody významným sezónnym zdrojom potravy. Zákaz zbierať lesné plody preto platí v treťom až piatom stupni ochrany, kde je prioritou ochrana rastlín a živočíchov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM