Lucia Lauková Správy

Pozor, z trhu sťahujú horský bicykel pre deti: Pri náraze sa môže zlomiť

Slovenská obchodná inšpekcia sťahuje z predaja horský bicykel. Určený je deťom.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, z trhu sťahujú horský bicykel pre deti: Pri náraze sa môže zlomiť
Zdroj: soi.sk

Slovenská obchodná inšpekcia zistila v ponuke pre spotrebiteľa nebezpečný výrobok, pri ktorom hrozí riziko poranení. Ako uvádza na svojej stránke soi.sk ide o horský bicykel ARCORE ELEMENT 20 Aluminium 6061, pôvodom z Taiwanu.

Podľa obchodnej inšpekcie je horský bicykel v dievčenskom prevedení, určený pre mladých cyklistov vo veku 6 – 9 rokov. „Bicykel má 20“ kolesá, rám vyrobený z hliníkovej zliatiny, na ktorom je uvedené: ARCORE ELEMENT 20, Aluminium 6061, MFT Technology. Výrobok má 6 prevodov (1 × 6), prednú vidlicu z ocele, mechanickú ráfikovú brzdu predného kolesa – typ cantilever s lineárnym ťahom (V-brake), mechanickú ráfikovú brzdu zadného kolesa – typ cantilever s lineárnym ťahom (V-brake). Súčasťou výbavy sú tiež odrazky a zvonček. Výrobok je ponúkaný v dvoch farebných variantách," píše Slovenská obchodná inšpekcia.

Môže sa zlomiť

Horský bicykel, podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie, nespĺňa technické požiadavky na pevnosť predstavca a rámu bicykla. „Pri jeho náraze na pevnú prekážku, ako napr. obrubník, môže dôjsť k prasknutiu, prípadne k zlomeniu rámu alebo predstavca, čo môže viesť k neočakávanej strate kontroly cyklistu nad bicyklom a môže dôjsť k vážnemu poraneniu cyklistu pri páde z neho,“ varuje obchodná inšpekcia.

Inšpektori ďalej zistili, že horský bicykel nespĺňa ani informačné povinnosti pre spotrebiteľov, ktorých je výrobca povinný informovať trvalým a čitateľným označením v kodifikovanej forme štátneho jazyka na ráfiku v oblasti, ktorá nie je zakrytá plášťom, na nebezpečenstvo poruchy spôsobenej jeho opotrebovaním.

Zákaz predaja

Slovenská obchodná inšpekcia už prijala potrebné opatrenia a kontrolovanej osobe uložila zákaz ďalšieho predaja a ponuky predmetného výrobku. Súčasne jej uložila povinnosť informovať spotrebiteľov o tomto nebezpečnom výrobku. Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny.

„Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať,“ píše sa na stránke soi.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM