Správy Zo Slovenska

Pozoruhodný zničený dom blízko Dómu sv. Martina sa dočká obnovy

Bratislava má ešte mnoho restov, čo sa týka obnovy historických pamiatok. Najnovšie sa šťastie usmialo na Waydanovský dom, ktorý by mali čoskoro rekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný zničený dom blízko Dómu sv. Martina sa dočká obnovy
5
Galéria
Zdroj: G-atelier , bratislava.dnes24.sk

Dom, na ktorý každú sezónu mieria stovky fotoaparátov návštevníkov Bratislavy, sa konečne dočká obnovy. Na rekonštrukciu Waydanovského domu prispeje Rímskokatolícka cirkev, resp. Bratislavská arcidiecéza.

Chátrajúci skvost

Dom na Rudnayovom námestí č. 3, známy tiež ako Waydanovský dom, chátra už dlhé desaťročia. Okrem reprodukcií známych výtvarných diel v oknách sa na jeho stave už desaťročia nič nezmenilo k lepšiemu.

Zdá sa však, že mu svitá na lepšie časy. Bratislava YIMBI priniesli informáciu, o obnove tejto kultúrnej pamiatky, ktorá by mala prebehnúť v dohľadnej dobe.

Odhalia hradný múr

Dom vznikol v 70-tych rokoch 18. storočia v línii vtedajšieho mestského opevnenia. Hradný múr dokonca doteraz existuje v časti domu, v časti otočenej k hlavnej ceste. Rekonštrukcia by mala jeho pozostatky odhaliť a nad ním obnoviť pôvodný vzhľad domu.

Ako píše Bratislava YIMBI, cirkev plánuje do zrekonštruovanej pamiatky umiestniť predajňu suvenírov alebo časť muzeálnej expozície. Stavebné povolenie k rekonštrukcii domu na Rudnayovom námestí uvádza, že obnova by sa mala stihnúť najneskôr do dvoch rokov.

Dom na Rudnayovom námestí č. 3
5
Galéria
Zdroj: G-atelier
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM