Monika Hanigovská Rôzne Zo Slovenska

Pozrite si na VIDEU trnavskú krásavicu zblízka: Koruna s drahokamami aj perlami

Takúto kultovú korunu s mnohými prívlastkami stráži Západoslovenské múzeum v Trnave. Korunu z roku 1687 darovala samotná cisárovná Eleonóra. Pozrite si ju zblízka.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si na VIDEU trnavskú krásavicu zblízka: Koruna s drahokamami aj perlami
7
Galéria
Zdroj: youtube

Pozrite sa na zlatú korunu. Krásne prepracovaný šperk z roku 1687, ktorý putoval ako dar do Malého Ríma. „Túto parádnu, votívnu, barokovú, kultovú, honosnú korunu z roku 1687 dostal rád klarisiek v Trnave ako dar od cisárovnej Eleonóry, manželky Leopolda I.,“ ohlasuje video z dielne slovakiana. Korunu z Trnavy si môžete detailne vychutnať v našom priloženom videu ale aj v samostatnej fotogalérii.

Takúto krásnu korunu darovala cisárovná Eleonóra trnavskému rádu
1
Galéria

„Koruna má dva otvorené priestory. Okraj je bohato plasticky zdobený lastúrovým motívom a sú na ňom pravé drahokamy. Väčšie drahokamy sú pravé zafíry a almandíny, menšie sú pravé diamantové zrnká a pravé perly,“ stojí v odbornom výklade videa.

Video zachytáva korunu v rôznych príťažlivých uhloch. Ale pozornosť venuje náležite aj jej určitým častiam. Pričom video sa okrem vizualizácie venuje aj podrobnému opisnému výkladu.

Krásna práca, napriek tomu, že nie je úplná

„Ozdobné prvky, na ktorých sú pripevnené drahokamy, sú filigránskou prácou a majú ako základný motív krížovú formu. Vrchná časť je ukončená krížom, ktorý je tiež zdobený drahokamami, kúskami briliantov a almandínov, kríž s korunou spája pozlátená guľa. Na zadnej strane boli ozdoby z drahokamov odstránené, tak isto aj perly na klenbách koruny,“ informuje ďalej video.

Zdroj: youtube

V budove múzea

Trnavský rád klarisiek sídlil v dnešnej budove Západoslovenského múzea a to vyše päťsto rokov, až do zrušenia rádu Jozefom II. Kláštor klarisiek v Trnave mal v minulosti podporu kráľovskej rodiny. Ochraňovala ho kráľovná Konštancia ale aj kráľ Belo IV., ktorý udelil Trnave výsady slobodného kráľovského mesta.

OBRAZOM: Zamerané na detail. Trnavská koruna z roku 1687.
7
Galéria
Zdroj: youtube

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM