Jakub Forgács Zo Slovenska

Pozrite si to už teraz: TOTO sú potraviny, na ktoré má byť nižšia DPH

Sladkovodné ryby, mlieko, chlieb... Aj na takéto potraviny má byť stanovená nižšia sadzba dane a to konkrétne vo výške 10 percent.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to už teraz: TOTO sú potraviny, na ktoré má byť nižšia DPH
Zdroj: TASR

Rôzne druhy mäsa, akými sú bravčové, kozie, z oviec, sladkovodné ryby, hydina, droby. Ale aj čerstvý chlieb, klasické maslo či mlieko. Toto sú potraviny, na ktoré má byť nižšia stanovená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 10 %. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o DPH, ktorý parlamentu predložil poslanec vládnej strany Smer-SD Ladislav Kamenický.

Hlavný cieľ: zníženie cien aj dostupnejšie potraviny

„Hlavným cieľom návrhu je, aby v nadväznosti na zníženie sadzby dane na vybrané druhy potravín došlo k zníženiu spotrebiteľských cien a v konečnom dôsledku, aby tieto vybrané potraviny boli dostupnejšie pre širšie vrstvy obyvateľstva. Návrh sleduje aj podporu potravinárskej produkcie a chovu zvierat na území Slovenska,“ objasnil Kamenický s tým, že toto ustanovenie by malo nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Zoznam potravín však predložil v závere rozpravy k tejto novele zákona. Poslanci tak o ňom už nemohli diskutovať, reakcie im umožňovali len dvojminútové faktické poznámky. Prihlásilo sa na ne 12 poslancov a na vládnu stranu Smer-SD zniesli vlnu kritiky.

Zemiaky nie, tuniak áno

„Toto je grobianstvo, čo ste predviedli,“ konštatoval poslanec za SaS Martin Poliačik. Zaujímalo ho, či naozaj nebol čas na to, aby sa pozmeňujúci návrh vytlačil skôr, prefotografoval a rozdal poslancom do lavíc. Tak, aby si ho mohli pozrieť a nejako naň zareagovať. „Kedy ste dostali do ruky tento papier?“ pýtal sa Poliačik.

Jozef Viskupič (OĽaNO) tiež vyčítal vládnej strane, že umožňuje poslancom diskusiu k takýmto závažným zmenám len cez dvojminútovú faktickú poznámku. „Toto bola obyčajná špinavosť,“ zdôraznil opozičný poslanec za OĽaNO Igor Hraško. Viacerí poslanci zároveň apelovali na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorého rezort novelu pripravil, aby nanovo otvoril rozpravu k novele.

Alojz Hlina (KDH) si tiež všimol, že do zoznamu sa nedostali zemiaky, vajcia, kapusta, mrkva, cibuľa, ale tuniak modroplutvý tam bol. „Občania ideme naň, pán Kamenický, kde sa to dá kúpiť,“ vyzýval národ Hlina s tým, že takého tuniaka si určite často dávajú ľudia na Orave alebo na východnom Slovensku. Chcel tým upozorniť na to, že do zoznamu sa nedostali základné potraviny, ktoré patria pravidelne do jedálnička občanov Slovenska.

Čítajte tiež:

Lyžiarov čakajú zmeny: Parlament takto reaguje na ťažké zranenia na zjazdovkách!

Myslíme na svoju budúcnosť: TÚTO sumu má nasporenú priemerný Slovák

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM