Tlačové správy

Prečo a ako v práci pohodlne sedieť?

Každý druhý Slovák dnes v práci sedí za kancelárskym stolom a pozerá na počítačovú obrazovku. Ak aj vy patríte k tým, ktorých takáto robota neminie, potom si s najväčšou pravdepodobnosťou tiež uvedomujete dôležitosť pohodlnej kancelárskej stoličky.

Ilustračný obrázok k článku Prečo a ako v práci pohodlne sedieť?
Zdroj: TASR

Tie nepohodlné totiž spôsobujú celú škálu zdravotných problémov, znižujú pracovnú výkonnosť a vedú k únave a bolestiam. Naše telá, napriek tomu, že nejeden manažér by tento fakt rád odignoroval, neboli stavané na to, aby dlhé hodiny len sedeli a nič nerobili. Možno to evolúcia časom zmení, zatiaľ to však znamená, že vhodná kancelárska stolička, ktorá je stabilnou oporou našej kostrči i celému telu, je pracovná pomôcka na nezaplatenie.

Body dôležité pre vaše zdravie

S nekvalitnou kancelárskou stoličkou sú najčastejšie spájané bolesti chrbta a krížov. Kríže nás bolievajú vtedy, keď nie sú pri sedení dostatočne podporované. Dobrá stolička by preto mala poskytovať vhodnú oporu bedrovej chrbtice.

Pri práci si zdravie chrbtice môžete aj odkontrolovať. Pri rovnom sede na stoličke by ste mali nohami pohodlne dosiahnuť na zem, bez načahovania. Stolička by preto určite mala byť výškovo nastaviteľná – aby ste ju vedeli prispôsobiť tak, aby ste mali nohy v pravom uhle k zemi.

Takisto by vám nemalo na stoličke byť tvrdo, hoci z toho nebolí chrbát, nepríjemné pocity to prinesie zadku a stehenným svalom. Preto by mala mať vhodná stolička vhodnú výplň z kvalitných materiálov.

A zabudnúť by sme pri zdraví nemali ani na zvyšok tela – a to v prvom rade hornú časť tela a chrbtice. Kancelárska stolička by mala poskytovať oporu i lakťom, ktoré sú pri písaní na počítači namáhané. Tu treba pamätať, že pri výbere stoličky platí pravidlo 90-stupňového uhlov, v tomto prípade by pravý uhol mali naše ruky zvierať v lakťoch, ale vo všeobecnosti je pravý uhol želaným uhlom pri sedení na stoličke. Tak predídete bolestiam krku, ramien a i rúk ako takých.

Čo musí mať dobrá kancelárska stolička? Zoznam otázok

• Dá sa výškovo nastaviť?
• Dá sa nastaviť sklon zadného operadla?
• Má nastaviteľnú podporu bedrovej chrbtice?
• Je sedadlo dostatočne mäkké, aby ste mali pocit pohodlia? Je dostatočne tvrdé, aby ste sa necítili ako keby ste sedeli na vankúši?
• Je sedadlo dostatočne široké a dlhé? Má vhodný zaoblený tvar? Sú kolená pri sedení v pohodlnom uhle (teda ideálne v pravom)?
• Keď si sadnete, máte kolená na úrovni alebo pod úrovňou bokov? Kolená nesmú byť vyššie ako boky.
• Je operadlo postačujúce (dostatočne pohodlné) pre váš chrbát, keď sa opriete?
• Viete pri sedení pohodlne položiť chodidlá celou plochou na zem bez toho, aby ste sa museli pri tom namáhať?
• Má stolička opierky na ruky, na ktoré možno pohodlne položiť predlaktia a ktoré neprekážajú pri posúvaní a bežnej práci na stoličke?

Na čo ešte myslieť?

• Dá sa stolička pohodlne zasunúť ku kancelárskemu stolu, pri ktorom na nej máme pracovať? Skontrolovať treba nielen šírku otvoru pod stolom, ale aj výšku stoličky!
• Sedí stolička dizajnovo a farebne ku zvyšku kancelárie?
• Sú kolieska stoličky ľahko pohyblivé, dajú sa prípadne vymeniť a dokúpiť? Netreba myslieť na ochranu podlahy v miestach, kde sa so stoličkou bude hýbať? Neškriabu kolieska jej povrch?

foto: ilustračné

Zdroj: Manutan.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM