Tlačové správy

Prečo je himalájska soľ lepšia ako bežná soľ?

Aj keď sa v rámci zdravého životného štýlu veľa ľudí vzdáva solenia, organizmus soľ potrebuje. Je ale potrebné kontrolovať jej množstvo a kvalitu. V čom je himalájska soľ taká výnimočná?

Ilustračný obrázok k článku Prečo je himalájska soľ lepšia ako bežná soľ?
Zdroj: najtelo.com

Prečo potrebujeme soľ?
Bežná kuchynská a morská soľ obsahujú sodík, chlór a sú zdrojom minerálov, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť samé. Soliť teda určite treba, ale v primeranom množstve, čo znamená 5–14 g denne v závislosti od fyzickej aktivity. Čím viac sa človek potí, tým viac sodíka a chlóru človek potrebuje.

Himalájska verzus bežná soľ
Kým bežná kuchynská alebo morská soľ obsahuje sodík a chlór, himalájskej príroda ešte nadelila viac ako 80 minerálov ku ktorým patria vápnik, horčík, zinok, železo, meď či nikel. Z názvu je jasné, že soľ pochádza z Himalájí, kde je chránená pred škodlivinami, zbiera sa ručne a suší na slnku. Navyše je nerafinovaná a neobsahuje éčka. Kým bežná soľ nemá nijaký pozitívny vplyv na organizmus a zdravie človeka, himalájska má množstvo účinkov, ktoré určite oceníte.

Účinky himalájskej soli
Himalájsku soľ môžete používať ako náhradu bežnej soli pri varení, ale aj do kúpeľa. Horúci kúpeľ s pridaním himalájskej soli detoxikuje organizmus a urýchľuje hojenie rán a kožných chorôb. Dopriať by ste si ho mali raz týždenne.
Konzumácia himalájskej soli pomáha pri pálení záhy, podporuje činnosť pečene, pankreasu a tvorbu žalúdočných štiav. Taktiež pomáha zlepšiť zrak a má priaznivé účinky pri mykotických črevných ochoreniach.

Spravte si test
Prednosťou himalájskej soli je aj to, že jej zložky majú prírodný pôvod. Preveriť to môžete jednoduchým testom. Na špičku jazyka si dajte štipku kuchynskej alebo morskej soli a do pol minúty ju budete musieť vypľuť, pretože NaCl je agresívny. Vyskúšajte to isté s himalájskou soľou a zistíte, že ju na jazyku môžete nechať rozpustiť. NaCl je totiž prirodzené a nedráždi jazyk.

Zdroj: najtelo.com

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM