Prečo je himalájska soľ lepšia ako bežná soľ?
Aj keď sa v rámci zdravého životného štýlu veľa ľudí vzdáva solenia, organizmus soľ potrebuje. Je ale potrebné kontrolovať jej množstvo a kvalitu. V čom je himalájska soľ taká výnimočná?
Prečo potrebujeme soľ?
Bežná kuchynská a morská soľ obsahujú sodík, chlór a sú zdrojom
minerálov, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť samé. Soliť teda určite
treba, ale v primeranom množstve, čo znamená 5–14 g denne v závislosti
od fyzickej aktivity. Čím viac sa človek potí, tým viac sodíka a chlóru
človek potrebuje.
Himalájska verzus bežná soľ
Kým bežná kuchynská alebo morská soľ obsahuje sodík a chlór,
himalájskej príroda ešte nadelila viac ako 80 minerálov ku ktorým patria
vápnik, horčík, zinok, železo, meď či nikel. Z názvu je jasné, že soľ
pochádza z Himalájí, kde je chránená pred škodlivinami, zbiera sa ručne
a suší na slnku. Navyše je nerafinovaná a neobsahuje éčka. Kým bežná
soľ nemá nijaký pozitívny vplyv na organizmus a zdravie človeka,
himalájska má množstvo účinkov, ktoré určite oceníte.
Účinky himalájskej soli
Himalájsku soľ môžete používať ako náhradu bežnej
soli pri varení, ale aj do kúpeľa. Horúci kúpeľ s pridaním himalájskej
soli detoxikuje organizmus a urýchľuje hojenie rán a kožných chorôb.
Dopriať by ste si ho mali raz týždenne.
Konzumácia himalájskej soli pomáha pri pálení záhy, podporuje činnosť
pečene, pankreasu a tvorbu žalúdočných štiav. Taktiež pomáha zlepšiť
zrak a má priaznivé účinky pri mykotických črevných ochoreniach.
Spravte si test
Prednosťou himalájskej soli je aj to, že jej zložky majú prírodný pôvod.
Preveriť to môžete jednoduchým testom. Na špičku jazyka si dajte štipku
kuchynskej alebo morskej soli a do pol minúty ju budete musieť vypľuť,
pretože NaCl je agresívny. Vyskúšajte to isté s himalájskou soľou a
zistíte, že ju na jazyku môžete nechať rozpustiť. NaCl je totiž
prirodzené a nedráždi jazyk.
Zdroj: najtelo.com