Tlačové správy

Prečo je škola hrou pre deti dôležitá?

Deti sa neustále učia a zdokonaľujú sa, najlepšie im to ide vtedy, keď sú súčasťou školy hrou. Čo si myslíte, mali by hračky deti iba zabávať alebo ich aj vzdelávať?

Ilustračný obrázok k článku Prečo je škola hrou pre deti dôležitá?
Foto: Rastislav Búgel

Pretože sa dajú robiť obe veci naraz, bola by škoda to nevyužiť. Už ste kúpili deťom kreatívne hračky, ktoré ich podporujú vo vývoji a pomáhajú rozvíjať ich schopnosti? Aké hračky podporujú správny vývoj vašich ratolestí?

Skúste interaktívne hračky

Prečo sa len hrať, keď sa dieťa môže zároveň aj učiť a o zábavu rozhodne nepríde. Skúste interaktívne hračky a pomôžte svojim deťom s rýchlejším rozvíjaním motorických schopností, vnímania farieb, tvarov či jednotlivých čísel a písmen. Ako vybrať hračku?

Podľa veku, nechajte si poradiť od výrobcu – množstvo výrobcov hračiek spolupracuje s detskými psychológmi, takže vekové odporúčania na hračkách nie sú len proforma. Spýtajte sa na názor svojho dieťaťa, ono sa bude s hračkou hrať, nie vy. Vy buďte len spravodlivý sudca a štedrý sponzor, ktorý rozhodne, či je hračka pre vašu ratolesť vhodná a podľa toho sa rozhodne, či ju kúpi alebo nie.

Prečo je interaktívna tabuľa taká obľúbená?

Nielen interaktívne hračky ale aj obľúbená interaktívna tabuľa sú medzi deťmi populárne. Prečo to tak je? V prvom rade je to oživenie vyučovania, niečo, čo hodinu zbaví rutiny a zabehnutých zvyklostí. Navyše deti majú pocit, že sú oveľa väčšou súčasťou hodiny a môžu sa podieľať na jej tvorbe. V podstate spolupracujú s učiteľom, už nie sú len pozorovatelia učiteľovej one man show, teraz majú možnosť tvoriť „dejiny“.

Dôležité je, aby sa z práce s interaktívnou tabuľou na vyučovaní nestalo opäť rutina, preto nie je dobré používať tabuľu na každej vyučovacej hodine. Učitelia by sa mali snažiť udržať pre interaktívnu tabuľu status výnimočnosti a nepreháňať to s ňou. Dôležité je, aby sa aj oni naučili vďaka interaktívnej tabuli, že škola hrou je dôležitá.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM