Monika Földešiová Rôzne

Prečo mať po ruke kondóm?

Neriskujte pohlavné choroby ani neželané tehotenstvo. Kúpa kondómu je určite menej náročná, menej stresujúca a tiež lacnejšia, ako návštevy lekárov. A navyše si ušetríte dni a noci strávené sebaspytovaním, prečo ste si nedali pozor, napríklad na dovo

Aké sú najčastejšie a najvážnejšie pohlavné choroby?

Kvapavka – je najčastejšou pohlavnou chorobou na celom svete. Je vyvolávaná baktériami, a ročne sa objaví až 25 miliónov nových prípadov. Osoby, ktoré často menia sexuálnych partnerov sú vystavovaní vyššiemu riziku nákazy. Najvážnejšia komplikácia je trvalá neplodnosť, ktorá vzniká pri chronickej kvapavke, a to u oboch pohlaví. Pretože ide o ochorenie prenášané pohlavným stykom, existuje účinná prevencia – používanie kondómov.

Syfilis – je pohlavná choroba s chronickým priebehom rozšírená na celom svete. Spôsobujú ho baktérie nazývané spirochéty. Môže to byť veľmi závažné ochorenie a ak nie je liečené, môže byť dokonca smrteľné. Modernými testami ho možno takmer vždy zistiť ešte predtým, ako dôjde k vážnemu zhoršeniu stavu. Šíri sa pohlavným stykom s nakazenou osobou. Syfilis prišiel do Európy s moreplavcami po objavení Ameriky.

Hepatitída B – je rovnako nebezpečná ako HIV/AIDS, no je oveľa rozšírenejšia, no, našťastie, liečiteľná. Niekedy infekcia prebehne bez trvalejších následkov a niektorí ľudia sú chronickými prenášačmi bez toho, aby o tom vedeli. Pri rozvinutí choroby môže prejsť do trvalého poškodenia pečene a jej následného zlyhania. Podľa odhadov zomiera ročne vo svete na následky hepatitídy B okolo 2 miliónov ľudí. Je častým ochorením v Stredozemí, najmä v Grécku a v mnohých oblastiach Afriky a Ázie.

Chlamýdie – sú v súčasnosti pokladané za jednu z najrozšírenejších pohlavne prenosných ochorení vo vyspelých krajinách. Šanca nakaziť sa chlamýdiami je niekoľkonásobne vyššia ako pri víruse HIV. Chlamýdie sa do tela dostávajú výlučne pohlavným stykom. Ide o vnútrobunkové patogény, ktoré v organizme ženy vytvárajú chronický zápal výstelky krčka maternice a môžu sa preniesť na celé vnútorné orgány. Pre prevenciu platia všetky zásady bezpečného pohlavného styku, dodržiavanie zásad intímnej hygieny, používanie vlastnej bielizne a uterákov. Dôležité sú aj hygienické zásady pri návšteve plavární, sáun či solárií.

Genitálne bradavice – hoci sa vyskytujú veľmi často, je to problém, o ktorom sa väčšinou mlčí. Štatistiky odhadujú, že približne 10 % mužov a žien bude mať počas svojho života genitálne bradavice. Vírus HPV sa však neprenáša len ejakulátom, ale aj dotykom s nakazenou osobou.

Genitálny herpes – je považovaný za vážne a vysoko nákazlivé, vírusové ochorenie. Treba rozlišovať dva druhy. Herpes vírus typ I je zodpovedný za vznik najčastejšie oparov okolo úst. Druhým typom herpes vírusu II sa človek môže nakaziť výlučne pohlavným stykom. Osoba s oparom na ústach však môže herpes preniesť na genitálie partnera pri orálnom sexe. Ak máte vy alebo váš partner opar na ústach, alebo máte pocit, že sa vám tvorí, nikdy nemajte vaginálny, orálny ani análny styk. Počkajte, kým vyrážka nezmizne a v žiadnom prípade sa nemilujte bez kondómu.

HIV vírus – napadá imunitný systém človeka a znižuje jeho obranyschopnosť voči ochoreniam. Výrazný pokles počtu bielych krviniek vedie k zlyhávaniu imunity a rozvíja sa ochorenie AIDS. Tým, že je imunitný systém slabší, človek ľahšie podľahne iným ochoreniam, baktériám a vírusom. Podľa súčasných poznatkov nemožno s určitosťou povedať, či sa u všetkých HIV nakazených osôb ochorenie prejaví. U väčšiny dôjde k rozvoju príznakov v priemere za 10 –11 rokov po nakazení. Ako rýchlo alebo neskoro dôjde k rozvoju AIDS, ovplyvňuje celý rad faktorov, ako sú úroveň obranyschopnosti, životný štýl, vyrovnávanie sa so stresom a mnoho ďalších podmienok a predovšetkým včas začatá liečba.

V každom prípade, najúčinnejšou prevenciou je zodpovedný prístup k voľbe sexuálneho partnera a dôsledné používanie kondómov, vďaka ktorým sa podarilo už mnohé hroziace epidémie zastaviť alebo výrazne spomaliť.

Zdroj: www.styl24.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM