Regióny Rôzne Zo Slovenska

Pred 108 rokmi položili základný kameň Modrého kostolíka

Obľúbený secesný Modrý kostolík patrí k prvým stavbám, ktoré vyrástli na Bezručovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Pred 108 rokmi položili základný kameň Modrého kostolíka
9
Galéria

Kostol svätej Alžbety, ľudovo známy ako Modrý kostolík, bol postavený v rokoch 1909 až 1913. Základný kameň pre stavbu nového kostola položil 23. augusta 1909 zástupca ostrihomského arcibiskupa Klaudia Františka Vaszaryho dr. Šimon Való. Vysvätený bol 11. októbra 1913.

Kaplnka pre študentov

Pôvodne patril Modrý kostolík do školského areálu blízkeho katolíckeho gymnázia a mal slúžiť ako kaplnka pre študentov. Problémom však bolo, že kaplnka mala byť súčasťou telocvične, čo sa ľuďom veľmi nepozdávalo. Nakoniec vďaka ministrovi školstva a grófke Gabriele Szápáriovej, iniciátorke zbierky na stavbu, postavili kostol pre veriacich z celého okolia.

Kostolík patrí k prvým stavbám, ktoré vyrástli na Bezručovej ulici. Postavila ho spoločnosť Pittel+Brause­wetter, ktorá vznikla pred vyše 150 rokmi a v Bratislave postavila mnoho ďalších významných objektov, napríklad Manderlák.

Spolu s farou a blízkym gymnáziom tvorí ucelený urbanistický komplex postavený v secesnom duchu. Projektoval ich budapeštiansky architekt Ödőn Lechner.

Sivý vs. modrý

Vedeli ste, že Modrý kostolík mal pôvodne sivú farbu? Fasády kostolíka získali súčasnú modrú farbu až pri jeho oprave po druhej svetovej vojne, ktorá kostolík mierne poškodila. Vtedy došlo aj k zjednodušeniu jeho vnútornej výzdoby. Dnes majú modrú farbu omietky, mozaika aj glazovaná strešná krytina.

Kostolík je dlhý viac ako 30 metrov s výškou múrov 11 metrov a zdobený prvkami secesie – štýlu konca 19. a začiatku 20. storočia. Hneď nad hlavným vchodom zaujme talianska mozaika, na ktorej je vyobrazená sv. Alžbeta, dcéra uhorského kráľa Ondreja II. narodená na Bratislavskom hrade v roku 1207, ktorá je zrejme jedinou svätou, ktorá sa narodila v Bratislave. Obraz svätice je aj na hlavnom oltári v kostole.

Prvky secesie na kostolíku tvoria plynulá vlniaca sa krivka, ornamenty a pravidelne sa opakujúce prírodné motívy listov a kvetov. Steny budovy zdobia modré majolikové obkladačky. Pravé uhly pri výzdobe nahrádza jemný oblúk. Modré drevené lavice vnútri kostola sú tiež ozdobené ornamentom s prírodným motívom štylizovaného listu a kvetu.

Dnes je kostolík vnímaný ako jedno z najromantic­kejších miest v Bratislave a stal sa obľúbeným miestom sobášov a krstov.

Modrý kostolík
9
Galéria
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM