Rôzne Technológie

Pred cestou do zahraničia je vhodné vyplniť formulár na webe ministerstva zahraničných vecí

Pokiaľ cestujete do zahraničia, mali by ste zvážiť vyplnenie registračného formulára prostredníctvom webu ministerstva zahraničných vecí. Jednoduchý krok môže pomôcť v prípade problémov.

Ilustračný obrázok k článku Pred cestou do zahraničia je vhodné vyplniť formulár na webe ministerstva zahraničných vecí
Zdroj: TASR

Význam registračného formulára na stránke ministerstva zahraničných vecí (MZV) si začali občania SR uvedomovať práve vlani a v roku 2015, keď sa zintenzívnili teroristické útoky. Rezort diplomacie preto aj pred blížiacou sa letnou turistickou sezónou odporúča každému cestovateľovi do zahraničia, aby sa registroval.

„Údaje nebudú zneužité, automaticky sa po čase vymazávajú,“ uistil na tlačovej konferencii riaditeľ Konzulárneho odboru MZV Igor Pokojný. Podľa jeho slov ak nastane v danej krajine krízová situácia, ľudia z rezortu zahraničia obvolajú všetkých občanov SR, ktorí sú registrovaní vo formulári. „Overuje sa, či sú v poriadku. Ak teda chcete mať istotu, odporúčam všetkým, ktorí cestujú do zahraničia, aby sa registrovali,“ povedal Pokojný.

Od 1. januára 2017 do 15. júna tohto roku sa vo formulári registrovalo 14 134 ľudí. Za celý minulý rok ich bolo 50 813, predvlani 58 671. V roku 2014 sa registrovalo len 17 326 ľudí a rok predtým 16 834.

Pre našich občanov ostávajú stále v platnosti aj služby ako uvítacia SMS, núdzová SMS či aplikácia Svetobežka. Už teraz však rezort zaznamenáva veľa hlásení zo slovenských veľvyslanectiev zo Slovinska, Maďarska či Chorvátska, že Slováci stratili doklady krátko po prekročení hraníc. „Žiadajú náhradný doklad, aby mohli cestovať ďalej. Žiaľ, to sa nedá, náhradný doklad slúži len na návrat na Slovensko,“ upozornil Pokojný.

Možnosťou je aj cestovať na občiansky preukaz, napríklad do všetkých krajín Európskeho hospodárskeho priestoru. Deti do 15 rokov však musia mať vlastný pas. „Odporúčame, aby bol tento doklad platný minimálne ešte šesť mesiacov a mal aspoň dve voľné stránky,“ odkázal Pokojný s tým, že pas spoločenských zvierat musia mať aj domáci miláčikovia, ktorých si turisti berú na cesty.

Pokojný tiež odporúča nezabúdať na cestovné poistenie s prihliadnutím na činnosť, ktorú sa turista v cieli svojej cesty chystá vykonávať, napr. adrenalínové športy. „Postenie musí zohľadniť, čo ide turista robiť,“ zdôraznil riaditeľ.

Cestujúcich autom Pokojný upozornil, aby v danej krajne dodržiavali pravidlá cestnej premávky. „Slovenské veľvyslanectvo ani konzulát nemôžu platiť pokuty,“ dodal.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko uviedol, že doterajší priebeh predaja zájazdov hodnotí veľmi pozitívne. „Slováci si uvedomujú, že v dovolenkových destináciách už dlhšie nedošlo k terorizmu. Zaznamenávame návrat turistov do Turecka aj Egypta. Naši občania sú smelší a zisťujú, že sa tam už dlhšie nič nestalo,“ podotkol.

Ako tvrdí, ľudia sa tento rok vrhajú na Grécko, najmä na jeho ostrovy. Stabilita v záujme je podľa Macka aj v prípade Talianska a turisti sa znovu vracajú do Španielska.

MZV zároveň vypracovalo zoznam krajín, na ktoré sa viažu rôzne upozornenia. Najvyšší štvrtý stupeň, teda odporúčanie opustiť daný štát, majú Irak, Líbya, Sýria, Jemen a Somálsko. Tretí stupeň (necestovať do určitých oblastí) dalo MZV Afganistanu, Libanonu, Pakistanu, Južnému Sudánu, Mali, Japonsku a Filipínam.

Druhý stupeň, teda potreba zvážiť nevyhnutnosť cestovania, patrí štátom ako Bangladéš, Burundi, Čad, Konžská demokratická republika, Konžská republika, Egypt, Etiópia, Eritrea, Guinea, Haiti, Keňa, Gambia, Mauretánia, Nepál, Nigéria, Sudán, Thajsko, Togo, Tunisko, Turecko, Ghana, Ukrajina a Venezuela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM