Svet Rôzne

Predaj áut v Európskej únii stúpa: V novembri zrástol takmer o 6 %

Predaj áut v Európskej únii pokračoval v novembri v stabilnom raste. Podpísali sa pod to najmä trhy Španielska, Francúzska a Nemecka, zatiaľ čo v Británii riešiacej brexit predaj už ôsmy mesiac po sebe klesol.

Ilustračný obrázok k článku Predaj áut v Európskej únii stúpa: V novembri zrástol takmer o 6 %
Zdroj: TASR

Ako vo štvrtok uviedla Asociácia európskych výrobcov automobilov (ACEA), v Európskej únii sa v novembri predalo 1,21 milióna áut. To znamená medziročný rast o 5,9 %, teda rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. K novembrovému rastu prispel pokračujúci solídny dopyt po nových autách na viacerých západných trhoch, najmä v Španielsku a vo Francúzsku, ako aj kalendárne vplyvy.

„Pod rast sa do veľkej miery podpísal fakt, že november mal jeden pracovný deň navyše,“ uviedla ACEA vo svojej mesačnej správe.

Z jednotlivých trhov najvýraznejšie rástol predaj v Španielsku (12,4 %) a vo Francúzsku (10,3 %). O 9,4 % sa zvýšil predaj v Nemecku a o 6,8 % v Taliansku. Naopak, v Británii, ktorá rieši problémy spojené so svojím odchodom z Európskej únie, predaj áut v novembri klesol o 11,2 %. To znamená pokles už ôsmy mesiac po sebe.

Za 11 mesiacov roka sa predaj áut v EÚ zvýšil v medziročnom porovnaní o 4,1 % na viac než 14 miliónov. Za toto obdobie zaznamenal predaj obzvlášť výrazný rast v Taliansku a Španielsku, kde dosiahol takmer 10 %. Naopak, v Británii sa predaj áut za 11 mesiacov roka znížil oproti rovnakému obdobiu minulého roka zhruba o 5 %.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM