Webnoviny - Svet

Predajne vyhodia mesačne aj viac ako tonu živočíšneho odpadu

WEBNOVINY.SK

Foto: thedailygreen­.comBRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Obchodné reťazce so širokou ponukou a veľkým množstvom potravín majú aj veľký odpad. Najčastejším je práve živočíšny odpad, pričom maximálne množstvá vo väčších predajniach môžu dosiahnuť až jedna a pol tony za mesiac. „Čo sa týka ovocia a zeleniny, denný odpad vo väčších prevádzkach môže dosahovať aj dvesto kilogramov,“ uviedla Ľubica Sokolová, ktorá v obchodných sieťach Tesco na Slovensku riadi interný audit.

„Každý tovar je po uplynutí dátumu spotreby umiestňovaný do špeciálne vyznačeného miesta na odpisy. Na konci smeny je tento tovar odvážaný do kafilerických boxov. Pracovník, ktorý to má na starosti, sa už do smeny následne nevracia, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii,“ vysvetľuje Sokolová. Do kafilerických boxov sú umiestňované nielen výrobky po uplynutí dátumu spotreby, ale aj tie, ktoré nevyhovujú kvalite.

V prípade, že prevádzkovateľ umiestňuje na trh potraviny po uplynutí dátumu spotreby, ako aj v ďalších prípadoch, orgán úradnej kontroly potravín môže uložiť prevádzkovateľovi pokutu. Podľa novely Zákona o potravinách z marca minulého roku je horná hranica minimálnej pokuty za porušenie ustanovení zákona 50 tis. eur, najvyššia možná pokuta za opakované porušenie paragrafov zákona bola stanovená na 2 mil. eur.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM