Správy

Predseda Národnej rady Danko má zaujímavý návrh a zároveň tvrdí: Gastrolístky nechajme!

Koaličná rada sa zaoberala témou, ktorá zaujíma tisícky slovenských občanov.

Ilustračný obrázok k článku Predseda Národnej rady Danko má zaujímavý návrh a zároveň tvrdí: Gastrolístky nechajme!
Zdroj: Dnes24.sk

Gastrolístky by sa rušiť nemali, pribudnúť by navyše mohli aj cestovné šeky.

Privítal by to predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko, ktorý je proti možnému rušeniu stravných lístkov. Aj o nich hovorila pondelková koaličná rada.

Dano chce aj cestovné šeky

„Problémom je najmä odmena rôznych sprostredkovateľov, ktorí na tom zarábajú. Ja som ako predseda SNS hovoril, že sú ľudia, ktorí sa stravnému lístku potešia.“

„Dokonca by som chcel, aby ľudia mali aj cestovné šeky na ubytovacie zariadenia, ako je to v Poľsku či Maďarsku," povedal Danko novinárom.

Gastrolístky podľa neho treba zachovať. „Ľudí poteší, keď k výplatnej páske dostávajú aj niečo iné. Je to treba zachovať. Môžeme sa baviť o určitom variante, keď niekto požiada o vyplatenie v čistej mzde. Ale ja sa stretávam viac s ľuďmi, ktorí sa potešia gastrolístkom," doplnil šéf parlamentu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Svet o Slovensku: Prijali sme rekordný počet utečencov! Stále to však nestačí

Pravidelné stravovanie

Protimonopolný úrad sa vo februári obrátil na ministerstvo práce, aby zvážilo možnosť zmeny formy tohto druhu benefitu. Úrad navrhoval zavedenie finančného príspevku k mzde.

Teda, že by zamestnanci nedostávali gastrolístky, ale priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako stravné lístky.

Ministerstvo práce vtedy uviedlo, že hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav.

Nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo podľa rezortu stravovanie ohroziť.

Ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek a vytratil by sa aj samotný prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky podľa ministerstva trvalo priniesli.

Zároveň je to podľa rezortu v rozpore s účelom príspevku, ktorý tým stráca akýkoľvek význam.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM