Aktualizované Barbara Dallosová Zo Slovenska

Predsedom parlamentu sa stal Andrej Danko

Meno predsedu Národnej rady SR je známe. Po tajnej voľbe sa ním stal líder SNS Andrej Danko.

Ilustračný obrázok k článku Predsedom parlamentu sa stal Andrej Danko
Zdroj: TASR

Predsedom Národnej rady SR sa dnes stal líder SNS Andrej Danko. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 112 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Danko, ktorý sa dnes stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, vo funkcii šéfa NR SR nahradil Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Aby jedinou zbraňou v Národnej rade bolo slovo…

Mojou veľkou ambíciou v Národnej rade SR je vniesť kultúru, dôstojnosť, slušné správanie. Správanie, kde sa ctí opozícia, iný názor, správanie, kde sa nerobia teatrálne gestá,“ vyhlásil.

Verí, že nové zloženie parlamentu môže byť dobrým kolektívom a že môže riešiť problémy ľudí. „Budem vždy poslancom Národnej rady hovoriť, aby nezabudli na občanov, na ľudí bez ohľadu na farbu pleti a národnosť,“ povedal. Chce apelovať na poslancov, aby spolu viedli dialóg a neurážali sa.

V pláne má aj riešiť bezpečnosť v zákonodarnom zbore. „Urobím všetko pre to, aby jedinou zbraňou v Národnej rade bolo slovo,“ vyhlásil Danko. Chce hovoriť s úradom pre ochranu ústavných činiteľov o tom, ako predísť tomu, aby poslanci nosili do parlamentu zbrane .
V súvislosti s kauzou Gorila uviedol, že chce, aby bola došetrená. Neodpovedal, či sa bude pýtať premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či bol v byte na Vazovovej ulici, ktorý sa spomína v spise Gorila. Danko je zástancom princípu „padni komu padni“.

Kotlebov návrh neprešiel, podpredsedovia budú štyria

Národná rada SR bude mať aj ďalšie volebné obdobie štyroch podpredsedov. Poslanci dnes v tajnom hlasovaní rozhodli, že funkcie obsadia Martin Glváč zo Smeru-SD (117 hlasov), Béla Bugár z Mostu-Híd (114 hlasov), Andrej Hrnčiar zo #Siete (110 hlasov) a Lucia Nicholsonová z SaS (105 hlasov).

Pred samotnou tajnou voľbou dal pozmeňujúci návrh Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý chcel, aby podpredsedovia boli len traja. Jeho návrh podporilo 16 poslancov, okrem členov klubu ĽSNS aj Martina Šimkovičová a Zuzana Šebová (obe Sme rodina).

,,V predvolebnom čase zaznievali od opozičných aj koaličných strán vyjadrenia o potrebe zoštíhlenia štátu. O potrebe vybudovania efektívneho štátu, ktorý bude menej míňať na seba a viac sa bude zaoberať problémami ľudí. Je to myšlienka, ktorá nás všetkých spája," odôvodnil svoj návrh Kotleba.

Poliačik: Podpredsedovia majú veľa práce

Poslanci koalície aj opozície mu pripomenuli, že na rokovaniach o prerozdelení postov v parlamente súhlasil s tým, aby boli štyria podpredsedovia parlamentu. ,,Boli dohodnuté podmienky práce. Je elementárna slušnosť ctiť dohody,„ vyhlásil Martin Poliačik (SaS). Upozornil, že podpredsedovia parlamentu majú často veľa práce, zvlášť, ak sú niekoľkodňové schôdze, ktoré sa naťahujú až do noci. ,,Musia sa striedať v záujme zachovania kontinuity,“ vysvetlil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM