Kristína Kožiaková Správy

Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!

Divadelný súbor Jána Chalupku musel ukončiť predstavenie svojej hry priamo na javisku. Čo rozhnevalo Mariana Kotlebu? Prečítajte si stanovisko BBSK. Úrad dokonca zvažuje aj trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Predstavenie breznianskych ochotníkov prerušil Kotleba: Takto to zdôvodňuje župa!
Zdroj: TASR

V utorok 15. marca sme Vám priniesli článok o tom, ako BBSK prerušil divadelné predstavenie Kováči, ktoré sa hralo v rámci akcie Udeľovanie cien Mateja Bela pri príležitosti dňa učiteľov dňa 14.marca.

Umelecký vedúci súboru Gabriel Obernauer tvrdí, že objednávatelia hry boli oboznámení o tom, že sú v nej používané vulgarizmy a nieje vhodná pre deti do 15 rokov.

V podaní Divadelného súboru Jána Chalupku to mala byť 22. repríza tejto hry.„Nikdy sa nám nestalo to, že by sme mali problém. Najhoršie je, že nikto nič nevysvetlil a jediné čo viem, že údajne pani, ktorá dohadovala vystúpenie dala pokyn na jeho ukončenie,“ nechápavo krúti hlavou predseda nad vzniknutou situáciou.

Banskobystrická župa v oficiálnej správe reaguje takto:„Divadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna sme si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou sme chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru, “

Ako dôvod predčasného ukončenia Banskobystrický samosprávny kraj, v správe, ktorú dostala redakcia Brezno24, uvádza používanie krajne expresívnych výrazov ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“, alebo „ku**a“.

„Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“. V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť,“ tvrdí sa vo vyjadrení BBSK.

V oficiálnom stanovisku sa ďalej dodáva, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví.

V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ píše na záver banskobystrický župný úrad.

Môže vás zaujímať:

Definitívne výsledky: Smer potvrdil prvenstvo aj v Brezne. Druhá skončila strana ĽS Naše Slovensko, tretia SaS

Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Kto sú Kotlebovi poslanci? 14 ľudí, ktorí sadnú do parlamentu za ĽS Naše Slovensko

Kotleba a spol. žali úspechy aj v našom okrese: 23 dedín, v ktorých sa ocitli až v TOP 3

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM