Marcel Mojžiš Ostatné športy

PREHĽAD: Lyžiarske strediská sú pripravené na sezónu. Kedy chcú otvoriť brány?

Sezóna už doslova klope na dvere! Lyžiarske strediská pri Banskej Bystrici sú už pripravené otvoriť svoje brány návštevníkom. Pozrite si, kedy by sa malo v našom okolí začať lyžovať...

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Lyžiarske strediská sú pripravené na sezónu. Kedy chcú otvoriť brány?

„Sezónu plánujeme spustiť 21. decembra,“ avizoval vedúci Ski Králiky Andrej Klačan. Na novú sezónu sú podľa neho pripravení. „Stačí už len sneh alebo 100 hodín intenzívneho mrazu,“ dodal. Stredisko na východnom úpätí Kremnických vrchov, vzdialené 10 kilometrov od centra Banskej Bystrice, má štyri zjazdovky s ľahkou obtiažnosťou s celkovou dĺžkou 2330 metrov. Nachádzajú sa tam dva lyžiarske vleky, z toho jeden detský, a štvorsedačková lanovka.

Maďari aj Poliaci

„Našu klientelu tvoria lyžiari z blízkeho okolia, zo zahraničnej klientely prevládajú Maďari, menej Poliaci,“ priblížil Klačan. „Výhodou nášho strediska je poloha na východnom úpätí Kremnických vrchov, ktoré zabezpečujú dostatočné množstvo zrážok, chránia stredisko pred vetrom a zároveň poskytujú dostatok slnka,“ dodal Klačan. V okolí sa nachádza tiež niekoľko kilometrov pravidelne upravovaných bežeckých tratí, ktoré spravuje mesto Banská Bystrica.

Desať kilometrov od centra Bystrice je aj stredisko Selce – Čachovo. „Sezónu by sme chceli spustiť okolo 15. až 20. decembra, aj keď sme nižšie položené stredisko, pri výdatných mrazoch od mínus šesť do aspoň mínus 12 stupňov by sme ho zasnežili za približne päť až šesť dní,“ konštatoval vedúci strediska Dušan Mesík. Lyžovať tam možno na detskej zjazdovke s dĺžkou 100 metrov a na ďalších dvoch svahoch, pričom každý je dlhý asi 1200 metrov. Stredisko disponuje štyrmi lyžiarskymi vlekmi.

„Keďže sme prímestské stredisko, chceme slúžiť hlavne pre domácich a lyžiarov z blízkeho okolia, najmä pre deti a mládež. V posledných rokoch sme však zaznamenali lyžiarov aj z južnej časti Slovenska z Bratislavy, Trnavy, Nitry, ale aj z Maďarska, Česka a Poľska. Určite k tomu dopomohlo dobudovanie diaľničných úsekov od Bratislavy smerom na Banskú Bystricu,“ vysvetlil Mesík. Čo sa týka náročnosti tratí, myslí si, že každý si príde na svoje. Stredisko tiež strojom upravuje dve bežecké stopy v dĺžkach päť a desať kilometrov.

Poriadny mráz a ide sa na to

S prípravami na sezónu finišuje aj stredisko Medvedica Ski Malachov, jej spustenie závisí od počasia. Ak by prišla poriadna zima, podľa predpokladu sa otvorí medzi 15. až 24. decembrom. „Zasnežovať môžeme, keď bude už slušná mínusová teplota, to znamená, aspoň mínus šesť, mínus sedem stupňov Celzia,“ podotkol konateľ strediska Adrián Vajo. Svah dlhý 980 metrov s vlekom a detský svah s lanovým vlekom sú podľa Vaja ideálne pre rodiny s deťmi. Väčšina lyžiarov je z Banskej Bystrice a Zvolena. „Minulý rok sme tu mali ľudí aj z Maďarska, povedali, že boli dlhodobými klientmi, chodili sem ešte za minulej éry, poznali toto stredisko. Mali sme ľudí aj z Česka. Videl som tu aj nemecké auto,“ dodal Vajo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM