Svet Správy

Prekvapenie na Nobelovej cene: Hudobník vyhral kategóriu literatúra + VIDEO

Meno nositeľa Nobelovej ceny za literatúru neobvykle oznámili ako posledné. Zvyčajne ho zverejnia v rovnakom týždni ako mená ostatných laureátov.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapenie na Nobelovej cene: Hudobník vyhral kategóriu literatúra + VIDEO
Zdroj: TASR

Víťazné meno Bob Dylan je možno prekvapivé. Veď od roku 1901, keď bola zriadená Nobelova cena, je tento americký pesničkár prvým hudobníkom, ktorý sa stal jej laureátom v kategórii literatúra.

Stála tajomníčka Švédskej kráľovskej akadémie Sara Daniusová v mene poroty zdôvodnila udelenie ceny práve Dylanovi tým, že vniesol do americkej pesničkárskej tradície nové básnické výrazy.

Zdroj: YouTube.com

Favoriti pohoreli

Udelenie prestížnej ceny Dylanovi vyvolalo medzi prítomnými novinármi veľké prekvapenie. Daniusová neskôr v rozhovore pre švédsku televíziu SKT uviedla, že Bob Dylan „píše poéziu lahodiacu uchu“. Dodala, že členovia poroty pri rozhodovaní o Dylanovi „prejavili veľkú súdržnosť“.

Podľa prognóz patrili medzi favoritov úplne iné mená. Ale Dylana, ktorého Švédska kráľovská akadémia prezentovala ako „modlu“, je vo veku 75 rokov stále aktívnym hudobníkom.

V máji vydal svoj 37. album Fallen Angels, na ktorom interpretuje americké štandardy spopularizované svojho času Frankom Sinatrom.

Alibizmus poroty?

Podľa francúzskeho časopisu Le Point sa porota rozhodujúca o udelení Nobelovej cena za literatúru chcela tento rok vyhnúť jej spolitizovaniu.

Vlani sa totiž jej laureátkou stala bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevičová, ktorá je veľkou kritičkou súčasného bieloruského vedenia i sovietskej minulosti.

Prekvapenie na Nobelovej cene: Hudobník vyhral kategóriu literatúra
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM