Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Premiér nevidí dôvod na odvolanie Danka: Jeho strana mimoriadnu schôdzu nepodporí

Robert Fico vyhlásil, že nevidí absolútne žiadny dôvod na mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS).

Ilustračný obrázok k článku Premiér nevidí dôvod na odvolanie Danka: Jeho strana mimoriadnu schôdzu nepodporí
Zdroj: TASR

Predseda vlády Robert Fico nevidí absolútne žiadny dôvod na mimoriadnu schôdzu parlamentu na odvolanie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS). Jeho Smer-SD nepodporí program takejto schôdze, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť odvolať Danka pre kauzu otvárania listov občanov pre poslancov.

Nepodporí program schôdze

„Smer-SD nikdy nepodporí program takejto schôdze, čiže takáto schôdza sa ani nebude konať,“ vyhlásil Fico, ktorý považuje za absolútne nemiestne, aby sa takto zneužívali inštitúty odvolávania v parlamente. „Smer-SD nedovolí, aby niekto utilitárne zneužíval inštitúty odvolávania na zvyšovanie politickej nervozity,“ povedal na tlačovej konferencii premiér.

Útoky odmieta

Odmieta útoky na ústavných činiteľov, aké predvádza opozícia. „Principiálne takéto útoky odmietam. Toto je politika nenávisti opozície, nič iné opozícia nemá,“ povedal Fico. Podľa premiéra je pre Slovensko dôležitá stabilita a nie takéto útoky. Za iniciovaním schôdze a útokmi vidí Fico snahu lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča o prekrytie jeho daňových podvodov.

Otváranie listov

Matovič v utorok (25. 4.) vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

Opozícia dala Dankovi ultimátom. Ak do dnešného poludnia neodstúpi z funkcie, budú iniciovať jeho odvolávanie z postu šéfa NR SR.

Guspan zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečítajú korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Matoviča vyzval, aby ak má dôkazy, že sa v kancelárii číta pošta, nech ich predloží, ale ak ich nemá, nech s obvineniami prestane.

Klamstvá a divadlo

„Dôrazne sa ohradzujem voči klamstvám a divadlu, ktoré predvádza Igor Matovič. Matovič klame. Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam, že akýkoľvek zamestnanec NR SR alebo predseda Danko číta listy poslancov. Táto predstava je absurdná a zvrátená, nie je založená na žiadnom dôkaze ani indícii. Je to len politické divadlo,“ povedal Guspan.

Otváranie kvôli bezpečnosti

Podľa jeho slov opatrenia súvisiace s korešpondenciou sú v platnosti už roky a sú štandardným nástrojom na základe odporúčaní ministerstva vnútra. „Listy sa nečítajú, ale tie identifikované ako bezpečnostné riziko sa kontrolujú, ale len v nevyhnutnom rozsahu,“ uistil Guspan s tým, že jeho nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

Zdôraznil však, že sporné body týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré bude vo štvrtok (4. 5.) budúci týždeň.

Na otázku, ako mohli zamestnanci nečítať listy, keď v nich mali odhaľovať vulgarizmy, Guspan priznal, že tento jeho príkaz mal pomerne nešťastnú dikciu. Guspan tiež odmietol, že by sa v parlamente dlhodobo zadržiavala pošta. „Išlo len o jednu vulgárnu pohľadnicu pre Igora Matoviča a jeden list pre Borisa Kollára (Sme rodia), ktorý mal vulgarizmus na obálke. Obe zásielky boli celý čas v podateľni,“ povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM