Zo Slovenska

Premiér: Protiteroristická legislatíva by mala zmeniť aj Ústavu SR

Slovensko v zrýchlenom konaní upraví svoju protiteroristickú legislatívu. Na konkrétnych opatreniach sa dnes dohodli členovia Bezpečnostnej rady SR. Výsledok rokovania predstavil premiér Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Premiér: Protiteroristická legislatíva by mala zmeniť aj Ústavu SR
Zdroj: TASR

Novelizovaných by malo byť viac ako 15 zákonov vrátane Ústavy SR. Paragrafové znenie zmien má vláda dostať na stôl v piatok (27.11.), keď sa zíde na mimoriadnom rokovaní. O balíku bude následne na budúci týždeň rozhodovať parlament v rámci aktuálnej schôdze.

Zásah do ústavy

Premiér vysvetlil, že najvýznamnejším bude zásah do ústavy. Predĺžiť sa majú lehoty pre obmedzenie osobnej slobody v prípade podozrení z terorizmu. Pri vybraných trestných činoch má lehota pre orgány činné v trestnom konaní narásť zo 48 na 96 hodín a pre rozhodovanie sudcu zo 72 na 144 hodín. Fico požiadal predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, aby komunikoval s opozíciou, či podporí takúto ústavnú zmenu.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec by mal do piatka predložiť návrh na rozšírenie pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry v oblasti boja proti terorizmu a s tým súvisiacich trestných činov.

Vážnym zásahom podľa Fica bude možnosť pre súd rozhodnúť o väzbe osoby podozrivej z terorizmu bez uvedenia dôvodu. „Je to akási obdoba obligatórnej väzby, ale súd bude mať vždy možnosť zobrať alebo nezobrať, ale nebude na to potrebovať dôvody, ktoré treba naplniť pri iných trestných činoch,“ ozrejmil.

Monitorovaná komunikácia

Slovensko by malo monitorovať telefonickú komunikáciu odsúdených a obvinených, s výnimkou komunikácie s ich obhajcami. Mal by byť tiež preklasifikovaný trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny na obzvlášť závažný zločin. Zvýšia sa tým trestné sadzby, ale aj sprísni procedúra v neprospech podozrivých osôb.

Pre zvýšenie motivácie osôb, ktoré sú súčasťou teroristickej skupiny, spolupracovať s políciou sa bude podľa premiéra intenzívnejšie využívať inštitút dočasného odloženia vznesenia obvinenia, zastavenia trestného stíhania, podmienečného zastavenia trestného stíhania spolupracujúceho obvineného a prerušenia trestného stíhania.

Rozšíriť by sa mala aj ochrana svedkov pri trestných činoch súvisiacich s terorizmom, ktorá by mala byť efektívnejšia. Viac by sa mali používať videokonferencie pri ich výsluchoch, aby sa predišlo ich konfrontácii s podozrivými osobami.

Rozšírené možnosti pre policajných agentov

Mali by sa rozšíriť možnosti agenta spolupracujúceho s políciou. Legislatívne zmeny sa majú dotknúť aj polície, a to rozšírením dôvodov na zaistenie osôb, predĺženie lehoty ich zaistenia, rozšírením oprávnenia na prehliadku dopravného prostriedku, oprávnenia pri zabezpečení bezpečnosti v hromadnej doprave a uzatváraní verejne prístupných miest v prípade, že príde k ohrozeniu terorizmom.

Zlepšiť by sa mala výmena informácií medzi políciou a inými bezpečnostnými zložkami. Upraviť by sa mala aj legislatíva umožňujúca príslušníkom Ozbrojených síl SR priamo sa zúčastňovať na plnení úloh týkajúcich sa boja proti terorizmu. Rozšíriť by sa mali možnosti medzinárodnej policajnej spolupráce.

Zmeny sa dotknú aj právomocí Slovenskej informačnej služby. Fico priblížil, že by mal byť predovšetkým zavedený inštitút predstieraného prevodu veci a zámeny vecí. „Ide o fingovaný predaj alebo kupovanie vecí, ktoré sa dajú použiť pri teroristických trestných činoch – zbrane, telekomunikačné prostriedky,“ uviedol.

Prijaté majú byť aj preventívne opatrenia v oblasti elektronickej komunikácie a cestovných dokladov. Upravená by mala byť príslušnosť súdov na vydávanie súhlasu s použitím informačno-technických prostriedkov. Nové oprávnenia podľa Fica dostane aj Vojenské spravodajstvo, ktoré by malo mať v oblasti boja proti terorizmu podobné kompetencie ako SIS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM