Rôzne Rôzne

Prepojenie Bratislavy a Viedne cez Hyperloop je o krok bližšie

So šéfmi firmy Hyperloop rokovali zástupcovia slovenskej a rakúskej vlády. Na úrade vlády spoločnosť oficiálne predstavila ideu projektu prepojenia Bratislavy a Viedne.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie Bratislavy a Viedne cez Hyperloop je o krok bližšie
Zdroj: Hyperloop Transportation Tech.

S predstaviteľmi spoločnosti Hyperloop rokovali v Bratislave zástupcovia slovenskej a rakúskej vlády. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini, spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom hospodárstva Petrom Žigom vo štvrtok prijali zástupcov rakúskej vlády a spoločnosti Hyperloop, spresnil ÚV SR.

Počas rokovania generálny riaditeľ Hyperloop Dirk Ahlborn oficiálne predstavil ideu projektu prepojenia Bratislavy a Viedne technológiou Hyperloop Elona Muska, ktorý by bol prvým projektom svojho druhu v Európe.

„Počas stretnutia boli prezentované základné predstavy o možnej spolupráci pri realizácii tohto medzinárodného technologického projektu. Slovensko bolo predstavené ako krajina otvorená novým výzvam v oblasti nových technológií. Podobné projekty môžu pre Slovensko priniesť unikátne možnosti ako prepojiť oblasti dopravy, udržateľnej energie, IT bezpečnosti, vedy a výskumu,“ doplnil tlačový a informačný odbor ÚV SR.

Čo je to Hyperloop?

Hyperloop je pôvodná myšlienka Elona Muska. Ide o projekt, ktorý predstavuje tranzitné kapsule poháňané slnečnou energiou, ktoré sa pohybujú v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou.

Slnečná energia sa generuje zo slnečných panelov umiestených na povrchu rúr, a tak by sa koncept mohol použiť aj ako generátor čistej energie, pretože Hyperloop spotrebuje na svoju prevádzku iba 10 percent energie. Zvyšná energia by sa mohla distribuovať okolitým odberateľom.

V súčasnosti existujú na svete iba dve spoločnosti, ktoré koncept Hyperloop realizujú, a to Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation Technologies. Obe budujú testovaciu dráhu v Kalifornii.

Čítajte tiež: Z Bratislavy do Viedne za pár minút. Zamieri hyperloop na Slovensko?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM