Ľubomír Hudačko Regióny Rôzne Zo Slovenska

Prešov chystá veľkú novinku týkajúcu sa dopravy: Chce rozbehnúť bikesharing!

Prešov odhalil zaujímavé plány týkajúce sa dopravy. V meste chce rozbehnúť projekt bikesharingu, teda zdieľaných bicyklov.

Ilustračný obrázok k článku Prešov chystá veľkú novinku týkajúcu sa dopravy: Chce rozbehnúť bikesharing!
Zdroj: TASR

Súčasťou verejnej dopravy v Prešove by sa mal stať bikesharing, teda projekt zdieľaných bicyklov. Mesto o tom rokuje s potenciálnym partnerom a vzniknúť by malo 15 stanovíšť s 20 bicyklami v každom stojane.

Kedy by to malo odštartovať?

„Projekt zdieľaných bicyklov by mohol byť súčasťou verejnej dopravy v Prešove už koncom budúceho roka. Mesto participuje výberom strategických miest, v pláne je využiť najviac frekventované spojnice, aby boli bicykle využívané v čo najväčšej možnej miere. Základným princípom je pokračovať v nastavenom prešovskom trende podporovať nemotorový spôsob dopravy,“ uviedla pre Prešov 24 hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Cieľom zapožičiavania bicyklov je podľa hovorkyne vytvoriť podmienky na ekologickú, nenákladnú a logisticky nenáročnú cestu do práce, do školy, na presuny ľudí do rôznych častí mesta. Radnica uviedla, že k zvýšeniu orientácie i prehľadnosti pomôžu aj osadené citylighty – informačné tabule na každom z 15 miest. Ich účelom bude informovať o rozmiestnení stojanov na jednotlivých stanovištiach, o počte dostupných bicyklov na každom z nich či podmienok vypožičania.

Každý bicykel tohto projektu podľa plánov má mať vlastné GPS. „Jeho úlohou bude zber dát a zároveň odosielanie potrebných systémových informácií. Platba by bola realizovaná prostredníctvom mobilnej aplikácie, z ktorej by sa stiahol poplatok za odjazdenú časovú jednotku zo symbolickej hodinovej taxy,“ pokračovala Kmetóny Gazdová.

Ďalšie úseky

Prešov v rámci preferencie nemotorovej dopravy pokračuje v budovaní nových úsekov cyklotrás. Po dokončení cyklocesty Bajkalská, má mesto v pláne v tomto roku vybudovať ďalších sedem úsekov cyklociest. "Celková dĺžka novobudovaných úsekov predstavuje približne 15 km a stavebné náklady dosiahnu objem cca 2,8 milióna eur,“ povedala primátorka Andrea Turčanová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM