Webnoviny - Svet

PREŠOV: Vládna štvorka rokovala o prevzatí moci

WEBNOVINY.SK

Poslanec za KDH Stanislav Kahanec Foto: SITA/Peter Hudec PREŠOV 12. augusta (WEBNOVINY) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepostaví v Prešove vlastného kandidáta na post primátora mesta. Agentúre SITA to dnes po rokovaní krajskej koaličnej rady povedal krajský predseda SaS v Prešove František Ksenzsigh. Ako zdôraznil, zatiaľ žiadne oficiálne rokovania na túto tému neboli. „Verím, že pôjdeme v koalícii s našimi partnermi. Bol by som rád, keby sme mali jedného spoločného kandidáta,“ uviedol.

Zatiaľ jediným oficiálnym kandidátom na funkciu prešovského primátora je exposlanec NR SR Stanislav Kahanec z KDH. Svoj záujem o tento post oznámil 23. júna, krátko po tom, ako sa mu nepodarilo opätovne získať poslanecký mandát. Vtedy prehlásil, že sa bude uchádzať o podporu koaličných partnerov. SDKÚ-DS čakajú primárky, zatiaľ sa hovorí o jedinom mene – poslancovi NR SR Ondrejovi Matejovi. Strana Most – Híd ešte nerozhodla, či postaví v Prešove vlastného kandidáta na primátora alebo podporí koaličného.

Zástupcovia štyroch koaličných strán na krajskej úrovni v Prešovskom kraji sa dnes stretli na rokovaní po voľbách po druhýkrát. Zaoberali sa spôsobom prebratia politickej zodpovednosti za naplnenie Programového vyhlásenia vlády SR na úrovni kraja. Ako informoval krajský predseda SDKÚ-DS Ondrej Matej, pri personálnych zmenách budú zohľadňovať odbornosť a skúsenosť nominantov. Výmena prichádza do úvahy na 109 pozíciách v kraji, ktoré by mali obsadiť koaliční partneri. Podľa Mateja chcú to urobiť zodpovedne, výmena na riadiacich postoch sa nemusí týkať všetkých. Budú brať do úvahy aj kvality ľudí, ktorí tieto funkcie zastávajú v súčasnosti. Ďalší termín rokovania krajskej štvorky určili na 17. augusta. Vtedy už jednotlivé politické strany prídu s konkrétnymi menami, ktoré chcú navrhnúť na jednotlivé pozície, a musia vedieť aj zdôvodniť tieto nominácie. Všetci štyria krajskí predsedovia deklarovali, že chcú ponúknuť kvalitných ľudí, budú sa snažiť rešpektovať počty, ktoré vzišli z výsledkov volieb v kraji a chcú dospieť ku konsenzu. „Konečný verdikt je aj tak na vláde a ministerstvách,“ uviedol Matej.

Na koaličnej rade sa zúčastnili predseda regionálneho zväzu za SDKÚ-DS Ondrej Matej, predseda Krajskej rady KDH Pavol Tarcala, krajský predseda Most – Híd Marián Straka a krajský predseda SaS František Ksenzsigh.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM