Ľubomír Hudačko Kultúra Rôzne

Prešovčanka Viktória Terézia: Zoznámte sa s mimoriadnou fanúšičkou kapely U2

Známa hudobná skupina ju mimoriadne oslovila. Prešovčanka Viktória Terézia Jurkovská nám v rozhovore predstavila svoj neobyčajný vzťah ku kapele U2.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka Viktória Terézia: Zoznámte sa s mimoriadnou fanúšičkou kapely U2
5
Galéria
Zdroj: archív Viktórie T. Jurkovskej

Viktória Terézia Jurkovská z Prešova nie je len hocijaký fanúšik kapely U2. O ich hudbe hovorí mimoriadne zanietene, má prehľad nielen o slovách v ich textoch.

„Našlo si ma to v detstve. Neprepadla som zázračne ich hudbe hneď, ako som ju začula. Impulz mi dal otec. U2 sa mu dostalo pod kožu keď mal 19, vtedy vydali jeden zo svojich najznámejších albumov The Joshua Tree, ktorý tento rok oslavuje 30. výročie. V detstve mi prišli piesne, ktoré sú dnes pre mňa múzou, zdrojom inšpirácie a absolútnym ventilom, nepríjemne hlučné a chaotické,“ hovorí pre náš portál. Hity ako One alebo With or without you sa pre nu stali každodenným sprievodcom. Viac prezradila v rozhovore.

Čo bolo tým zlomom, že ste sa im začali venovať a fandiť im?

Ako každý mladý človek, ktorý za sebou zanecháva obyčaje ZŠ, prišiel nový začiatok, nový nádych a s ním aj moment, kedy sa všetko okolo mňa rozhodlo zmeniť atmosféru a bezhlavo som sa vydala na cestu k tejto neobyčajnej kapele. Bol to doslova zlom – búrlivé obdobie, zakončené voľbou na celý život. Prišli prvé stretnutia s ich hudbou, spoznávanie ich životných príbehov a rozprávaní samotných piesní, ktoré sa odohrávajú za oponou tejto unikátnej kapely. Je to línia emócií, pády a nové začiatky, pri ktorých U2 zohrali nezastupiteľnú úlohu. A ako som sa postupom času rozvíjala, prekročila som pomyselnú hranicu vnímania ich tvorby – začala som čítať krásu ich piesní medzi riadkami jej textov. Do ich hudby treba dospieť, vytvoriť si čistý štít, kde harmónia tónov zvuku a myšlienkových sledov obsahu textu, bude vypĺňať vašu dušu bažiacu po ich nezávislej hudbe.

Koľkokrát ste boli na ich koncerte? Čo to pre vás znamenalo?

U2 som zatiaľ mala možnosť zažiť na koncerte len raz a to v talianskom Turíne. Moja vášeň k ich hudbe sa neodvíja na základe podania si rúk s mojím najobľúbenejším členom kapely. Je to o momentoch, ktoré mi pri počúvaní hudby zatvorili oči sveta a otvorili oči duše, aby som mohla vykročiť do ďalšej chvíle ako umelec, hodný tajomstiev rytmov ich piesní. A keď som tam tak išla pod pódiom vypľuť dušu od spievania a tancovania na nahrávky, ktoré ma sprevádzajú celým životom, spečatila som to, čo je v mojich krokoch osudu už dávno napísané – môj život so sprievodným hlasom kapely U2. A keď sme pri koncertoch, toto leto uvidím svoju múzu dvakrát a to v Ríme, takže je sa na čo tešiť.

Čo vám kapela U2 dala?

Možnosť odlíšiť sa a vytvoriť si vlastný svet. Prekročiť poznané a stratiť sa v hlase, ktorý neraz prinútil celý svet sa na chvíľu zastaviť a započúvať sa do esencie ich viery, ktorá mení priestor a hmotu na čosi nepochádzajúce z nášho vesmíru. Dali mi toho toľko, že je to zbytočné vymenovávať, lebo pre dušu plnú melódií nejestvuje miera. U2 bolo istú dobu zmyslom môjho života. Bolo potrebné prejsť si aj týmto adiktívnym typom fanúšikovstva – istý čas som chodila oblečená ako The Edge (člen kapely pozn. red.) a dokonca ma to aj navnadilo začať sa učiť hrať na gitaru. Po čase som však zistila, že na to, aby som bola blízko k jeho hudbe, nepotrebujem porozumieť jej stvoreniu, ale tomu, aké posolstvo v sebe nesie. A tak sa moja slobodná láska k U2 pretavila do niečoho viac než skutočného.

Do čoho?

Začala som publikovať svoje myšlienkové pochody, ktoré sa vo mne po všetkých tých rokoch počúvania U2 nazbierali. Vznikla stránka Meet me in Zooropa, ktorá zhmotnila silu a vieru ich muziky a dala množstvu ľuďom priestor na porozumenie ich posolstva. Vďaka U2 som získala ešte niečo vzácnejšie ako všetky sny, ktoré držia vo svojich rukách – priateľstvo na celý život. Počas turínskeho koncertu som totiž spoznala Talianku z Ríma, s ktorou sa po 2 rokoch navštevovania pozná celá moja rodina. Prišla ma pozrieť aj do Prešova a na čo nikdy nezabudne, sú naše farbisté meštianske domy na námestí.

Čo znamená pojem Meet me in Zooropa?

Je to v skratke názov piesne, albumu a aj európskeho turné Zoo TV, ktoré kapela podnikla v rokoch 1992 – 1993. Ale až hlbší význam tohto pojmu ozrejmí jeho skutočnú podstatu. Zooropa je svet, manifest U2, ktorým chceli upozorniť na vtedajšiu politickú situáciu v Európe a poukázať na spoločnosť, v ktorej žijeme a ktorá sa ženie do záhuby. Moja Zooropa má mnoho podôb, nesie v sebe odhalené emócie kapely a ich priestor, ktorý sa rozprestiera okolo skutočnej reality. Dostala sa do povedomia fanúšikov a našla si svoju vlastnú cestu, ktorou sa vydala ťahajúc ma so sebou do vírov ich hudby. Pre moje okolie moja stránka nadobudla na hodnote, až keď som prekročila tú nepísanú hranicu toho, čo dokázal zatiaľ každý.

Ako to myslíte?

Podarilo sa mi ju vniesť do niektorých častí sveta potom, čo sa vytvorili tričká s jej názvom a ľudia tak mali možnosť ukázať svoju tvár v mene môjho naplneného sna, ktorým aj táto stránka je. Nájdete ju na DVD z posledného koncertného turné, keď sa počas jedného momentu jej názov prehnal cez LED Screen, na ktorej Bono natáčal priamy prenos z pódia do celého sveta. Jej príbeh je spísaný aj v knihe fanúšikov, ktorá bude U2 podarovaná k ich minuloročnému 40. výročiu kapely. Sú to len drobné úlomky úspechov, ktoré však pre mňa znamenajú posun míľovými krokmi k naplneniu môjho sna – rozvíjaniu posolstva tejto kapely a práce s ňou.

Tak to sa vám podaril husársky kúsok. A viete o členoch kapely všetko? Nebojíte sa, že sa raz môžete niečo dozvedieť, čo váš obdiv k nim otrasie?

Ja som sa nezamilovala do osôb, ktoré tvoria túto hudbu, ale do hudby, ktorá je nimi tvorená. Majú svoje tajomstvá, ktoré žiadna biografia neodhalí, je pravda, že poznám príbehy, ktoré sa skrývajú za oponou ich nahrávok a dátumy vydaní albumov a piesní, ktoré sa vám už za tie roky vryjú do pamäti, keďže ste s nimi konfrontovaný z každej fanúšikovskej základne. Poznám ich históriu a prežívam príbehy písané medzi riadkami kníh o týchto pozoruhodných mužoch. U2 je komunita, sme hromada príbehov spojených našimi spisovateľmi pódia do jednej veľkej knihy. Sú mojimi sprievodcami na púti ulicami, ktoré nemajú mená, kde prichádzame ako pútnici, hladní po kráse ich hudby.

Čo na vašu záľubu hovoria vaši príbuzní a známi ? Založili ste aj prešovský fanklub kapely?

Bez podpory rodičov a celej rodiny, by som nebola tým, kým som. A za to im úprimne patrí moja obrovská vďaka, že mi dali priestor nájsť si svoju autonómnu oblasť. Mám okolo seba jedinečných ľudí, bez ktorých by bol môj život len filozofiou a nie skutočným žitím.

Aké posolstvo kapela vlastne vo svojich piesňach ľuďom poskytuje?

Láska k tejto kapele proste je a hovie v našich srdciach. Niekedy, keď nevieme ktorým smerom je tá správna cesta, postrčí nám do ruky kompas a ukáže, kde je ten náš stratený sever. U2 je destináciou našich snov, je miestom kde sa môžu naše predstavy odhaliť zo svojho nepriestrelného brnenia a žiť si ako jeden medzi riadkami ich melódií. Je to môj domov, kde spoznávam samu seba v odlišných situáciách. Posolstvo viery ukryté v kolobehu života. Ich posolstvo sa rozvinie, akonáhle dovolíte ich hudbe povzniesť vašu dušu do výšin, na ktoré svet už nemá dosah. Ich tvorba je naším priateľom, ochrancom, milencom a tichým spoločníkom – v zemi, kde cesta stratila samu seba, sme my, fanúšikovia, ostali pevne stáť s očami upretými na hviezdy. Nie je to cesta, ktorá nás vedie životom, ale hlas, ktorý svojou melódiu pokoril tmu v našich srdciach. S tým istým strachom, emóciou a výkrikom na perách – cudzinci prichádzajúci ako jeden na miesto, kde sídli kapela, ktorá nevinnou revolúciou dobra zdolala celý svet. Vesmír v dvoch písmenách – U2.

Akým činnostiam a záľubám sa inak venujete?

V detstve som začala navštevovať Základnú umeleckú školu – výtvarný odbor a postupne sa z obyčajnej záľuby, stala výtvarná základným pilierom mojich snov a verím, že aj cesty budúcnosti. Život je umenie a v umení je ukrytý život sám. Budúcnosť je len vzdialená prítomnosť, po ktorej už teraz kráčame a tá moja sa pomaly oblieka do malieb, ktoré sa stali esenciou mojich vízií. Minulý rok sa mi podarilo na jeden večer sprítomniť to, čo sa na výtvarnej odohráva už dobrých 12 rokov – predstavila som svoju tvorbu na vernisáži výstavy s názvom Autonómna Oblasť, kde sa môj sen stretol so skutočnosťou a slobodne sa vydal cestou umelca mladej generácie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Viktória Terézia z Prešova: Je neskutočný fanúšik skupiny U2
5
Galéria
Zdroj: archív Viktórie T. Jurkovskej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM