Ľubomír Hudačko Správy Regióny Rôzne

Prešovčankám Ingrid a Lenke učaroval pole dance: Paráda, čo dokážu na tyči!

V Prešove pôsobí veľa nadaných ľudí. Medzi takých patria aj Ingrid Kardoheli a Lenka Miklošová. Tie sa venujú netradičnému športu, pole dance.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčankám Ingrid a Lenke učaroval pole dance: Paráda, čo dokážu na tyči!
4
Galéria
Zdroj: Pole Art Dance Studio Prešov

V minulom roku úspešne zvíťazili v národnej súťaži a tým sa prebojovali a zúčastnili majstrovstiev sveta Miss&Mister pole dance globe v Hamburgu. Tam získali zlatú medailu za pole doubles kategóriu. Znamenalo to pre ne veľa, keďže takýto úspech nečakali a ich prekvapenie a nadšenie z dosiahnutých výsledkov a prekonania silnej a kvalitnej konkurencie bol obrovský. „Sme šťastné a spokojné, že nám rok 2016 priniesol dva zlaté kovy,“ hovoria svorne Ingrid a Lenka, ktoré sa venujú netradičnému športu s názvom pole dance. Ide vlastne o cvičenie (alebo tanec) na vertikálnej tyči. Viac nám už obidve prezradili v rozhovore.

Dámy, venujete sa netradičnému druhu pohybu – pole dance. Čo ale pole dance vlastne je?

Pole dance je šport, pri ktorom sa striedajú silové prvky, s prvkami gymnastiky, tanca, a baletu. Základom pole dance je sila a flexibilita. Okrem všetkej tej driny, je to však aj veľká zábava. Na hodinách sa zapotíme, no častokrát aj nasmejeme. Pole dance je pre nás droga.

Ako dlho sa tomuto športu venujete a ako ho prijíma verejnosť? Máte ešte aj negatívnejšie ohlasy?

Ingrid: Ja sa mu venujem tri a pol roka a Lenka približne tri roky. Verejnosť na pole dance reaguje veľmi pozitívne, v poslednom roku máme výrazný nárast žien, ale aj maličkých deti, čomu sa veľmi tešíme, nakoľko našu pole dance komunitu a tento šport okolie konečne vníma ako seriózny a náročný šport. Keď som pred troma rokmi otvárala štúdio v Prešove, stretla som sa aj s negatívnymi názormi, no väčšinou to boli ľudia, ktorí nemali poňatia, o čom pole dance je. 

Je istá šanca, že sa niekedy stane tento šport olympijským?

Pevne veríme, že tento šport bude olympíjskym športom o čom hovorí aj fakt, že sa nachádza na čakacej listine a snáď sa to čoskoro prelomí. Tento šport si to určite právom zaslúži. 

Aký máte vzťah k mestu Prešov?

Ingrid: Lenka a aj ja sme sa tu narodili a dovolím si tvrdiť, že sme obe pyšné Prešovčanky. Je to naše mesto, náš domov, ktorý hrdo reprezentujeme vo svete.

Zažili ste zábavné situácie počas súťaže, alebo tréningov? Spomeniete si na niektoré?

Zábava na našich spoločných tréningoch veru nechýba. S Ingrid nie sme len tanečné partnerky ale aj veľmi dobré priateľky, čo zaručuje neraz veľkú zábavu – či už na tréningoch alebo spoločných súťažiach. K športu a práve k tomuto, samozrejme, patria aj pády a nevydarené prvky, na čom sa ako správne športovkyne vieme zasmiať.

Koľko hodín denne trénujete a aký je vás najbližší cieľ, ktorý by ste chceli dosiahnuť?

Intenzívne sa tréningom venujeme najmä v čase príprav na súťaže alebo vystúpenia, kedy trénujeme niekoľkokrát do týždňa. Tréningy sú náročné a príprave prikladáme značnú zodpovednosť. Inokedy si rady zatancujeme len tak pre seba a pre radosť. Naším najbližším cieľom je opäť zvíťaziť na národných majstrovstvách, čo nás posunie ďalej na svetové súťaže, kde si môžeme zmerať sily so svetovou konkurenciou.

Ktorý národ je v tomto športe priekopníkom, kto je najlepším v tomto smere a na akom pomyselnom rebríčku sa nachádza Slovensko?

To je naozaj ťažká otázka. Slovensko je malá krajina, no aj napriek tomu máme aj tu naozaj skvelé tanečníčky a čím ďalej je nás viac. V porovnaní so svetom máme na čom pracovať a čo doháňať. Nedovolím si tvrdiť, kto alebo ktorá krajina je priekopníkom. Je nespočetné množstvo skvelých pole danceriek z rôznych kútov sveta, ktoré sú nám obrovskou motiváciou.

Čomu ste sa venovali predtým, ako ste začali venovať pole dance?

Lenka: Ingrid sa niekoľko rokov venovala tancu, dokonca trénovala detičky a ja som sa venovala gymnastike. Obe sme mali skvelý základ pre tento šport, ktorý je plný tanca, vnímania hudby a hlavne driny.

Venujú sa tomuto športu aj muži? Môže sa mu začať venovať ktokoľvek a v akomkoľvek veku?

Samozrejme, venujú sa mu aj muži a veľmi úspešne. No viac vo svete ako na Slovensku, tu je to pre našich mužov ešte stále menej atraktívny šport. Máte úplnú pravdu, tomuto športu sa môže začať venovať naozaj každý a v každom veku. Vo svete sa organizujú súťaže v kategóriách detí, dospelých, no dokonca aj seniorov, preto si tam každý nájde tú svoju.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archív Pole Art Dance Studio Prešov

Pole dance je pre nich drogou: Prešovčanky Ingrid a Lenka v akcii
4
Galéria
Zdroj: Pole Art Dance Studio Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM