Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovskí folkloristi sa ocitli v poriadnej exotike: V Indii ich osobne prijal guru a strhli pozornosť médií!

Folkloristi zo súboru Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC - centre voľného času v Prešove, mali česť zúčastniť sa medzinárodného folklórneho festivalu v Indii. Štrnásťčlenný reprezentačný tím mladých umelcov z Prešova a okolia prezentoval folklórne tradície!

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí folkloristi sa ocitli v poriadnej exotike: V Indii ich osobne prijal guru a strhli pozornosť médií!
Zdroj: Dnes24.sk

Prezentoval nielen pestré kroje, úžasné melódie, ale i tradičné tance. Prostredníctvom silného zážitku, aký Razmarijčania zanechali, doznievajú v tejto druhej najľudnatejšej krajine sveta dodnes.

Dva svety v jednom

„Všetko, počnúc letom, letiskami, rozsiahlym časovým posunom, kultúrou a krajinou, bolo pre všetkých nové a po prvýkrát. Rozmarija bola mimo republiky počas 22 rokov 66-krát každou krajinou očarená a po každej osobnej návšteve krajiny, menila svoje usadené predsudky,“ opísala cestovateľské skúsenosti Dana Kovalčíková za prešovský súbor.

Ako zdôraznila, India je po tomto ich zážitku niečím, čo nemôže mať iné prirovnanie ako neuveriteľná. Akokoľvek sa na ňu podľa jej slov pripravujete, nikdy nie ste dosť pripravený. Fungujú tam dva svety v jednom, súbežne a reálne fungujúce, čas minulý ide ruka v ruke s časom súčasným.

Pozornosť v médiách

Extrémy a protikladné skutočnosti sa stali počas pobytu Rozmarije v Indii neoddeliteľnou súčasťou aj ich každodenného života. Sporé bezfarebné odevy extrémne chudobných ľudí kontra prekrásne pestrofarebné šaty žien a elegantných mužov v rôznofarebných turbanoch, či úžasné štipľavé jedlo podávané rukami obsluhujúceho alebo naopak, každé sústo v reštaurácii podávané čašníkom osobne 50 krát.

„No skrz všetkého toho sme si z Indie odniesli veľa ľudskej pozornosti a veľa pozitívnej podpory, veľa darčekov, pozornosť vo všetkých médiách, okamžité pozvania na ďalšie festivaly, fotky v životnej veľkosti na veľkých bilbordoch a nekonečné fotografovania s usmiatými čiernookými ľuďmi s úprimným pohľadom,“ doplnila Kovalčíková a dodala, že všetci tridsiati Slováci aj Česi nocovali u jedného človeka doma a nakoniec, v meste Amritsar navštívili spoločne „Golden templ“, najposvätnejší a najkrajší chrám z najkrajších.

V meste Bathinda „Damdamáshei“ chráme boli folkloristi osobne prijatí jedným z piatich guru a posvätení na ďalšiu cestu životom. India – Punjáb, bolo pre našich talentovaných Prešovčanov celé nezabudnuteľné a neuveriteľné dobrodružstvo.

Rozmarija ohúrila Indiu: Súbor z Prešova pútal pozornosť médií
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM