Peter Klimant Rôzne

Preteká Moravcami i celým okresom, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o Žitave, o ktorých ste možno netušili

Preteká Zlatými Moravcami i celým našim okresom. Niektoré obce z regiónu ju dokonca majú vo svojom názve. Reč je o rieke Žitava. To, že meria takmer sto kilometrov a ústí do rieky Nitry vieme zrejme všetci. O týchto zaujímavostiach ste však zrejme ešte nepočuli...

Ilustračný obrázok k článku Preteká Moravcami i celým okresom, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o Žitave, o ktorých ste možno netušili
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Komplikovaná lokalizácia prameňa

Lokalizácia prameňa bola v minulosti sporonou otázkou, určoval sa na rôzne miesta či vo Veľkej Lehote alebo v Malej Lehote. V roku 2003 sa OZ Topolchen Parvum Topoľčianky obrátilo na Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), kde žiadalo o presné určenie miesta prameňa Žitavy. V apríli 2003 SVP určil za miesto prameňa Žitavy močaristú zníženinu po ľavej strane cesty z Veľkej Lehoty do Novej Bane.

V listinách sa nestratila

Rieka Žitava sa po prvýkrát v historických listinách spomína už v roku 1075. Išlo o listinu, ktorá sa týkala kláštora v Hronskom Beňadiku.

Rieka pretekajúca obilným krajom

Najstaršie uvádzané meno Žitavy je aqua Sitoua. Ide o názov, ktorý pochádza z 11. storočia. V keltčine by to malo znamenať „lesný potok“. Ďalším názorom odborníkov však je, že názov Žitava je ilýrskeho pôvodu (podobne ako názvy Nitra a Cetínka) a Slovania si tieto názvy priniesli z Balkánu. Všeobecne sa však názov Žitava pokladá za slovanský s východiskovou podobou Žitava, ktorý Maďari prevzali od Slovanov v 10. storočí a pomaďarčili ho z Žitava na Zsitva. Názov s koncovkou –ava sa vysvetľuje zo slovanského slova žito „obilie“ a označoval rieku pretekajúcu obilným krajom.

Dôležitá hranica

Rieka Žitava sa stala prirodzenou hranicou dvoch slovenských žúp. Delila Nitriansku župu od Tekovskej. Pre túto jej deliacu funkciu boli na rieke vybudované viaceré dôležité mosty, na ktorých sa vyberalo mýto. Najznámejší z týchto mýtnych mostov bol vo Vrábľoch, no stáli aj v Novej vsi nad Žitavou, v Lúčnici nad Žitavou a v iných miestach.

V minulosti sa vlievala do Dunaja

Každému je asi dobre známe, že Žitava sa vlieva do rieky Nitra. V minulosti to však zrejme bola inak. Podľa historických prameňov sa Žitava kedysi vlievala priamo do Dunaja. Dôkazom toho je konkrétne listina z roku 1158, v ktorej dáva kráľ Gejza II. výsady a majetky cirkevnej obci v Nitre. Okrem iného Nitre daroval aj clo, ktoré sa vyberalo na mieste, kde sa Žitava vlievala do Dunaja.

Zdroj: zitava.sk, wikipedia.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM