Správy

Prezident Kiska dočasne poveril Matečnú vedením rezortu školstva

Prezident SR Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci dočasne poveril ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) od 1. septembra vedením rezortu školstva.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska dočasne poveril Matečnú vedením rezortu školstva
Zdroj: TASR

„Požiadal som ju, aby v tomto období zabezpečila riadny chod ministerstva,“ uviedol prezident. Urobil tak po tom, čo odchádzajúci minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) doručil prezidentovi demisiu. Aktu sa osobne nezúčastnil.

Kiska očakáva, že čím skôr bude menovaný nový minister školstva a že to bude osoba, ktorá spustí potrebné reformy a stabilizuje rezort.

„Tento rezort má za úlohu nielen vzdelávať deti, ale aj motivovať a renovovať školy, na to sú eurofondy. Podporiť vzdelávanie, toto je moja úloha,“ uviedla dočasná ministerka školstva. Zároveň dodala, že počas jej pôsobenia sa bude usilovať udržiavať ministerstvo tak, aby nenastali žiadne problémy.

Zatiaľ nevie, kedy by ju mohol nahradiť nový minister školstva. Otázku, či meno nového ministra súvisí s odvolávaním ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), označila za špekuláciu. „Je to rezort, ktorý má veľa svojich rezortných inštitúcií, úraduje eurofondy, takže nájsť človeka, ktorý by to dal do poriadku a upokojil situáciu, naozaj nie je jednoduché,“ vyhlásila Matečná na margo novinárskej otázky, prečo strana SNS v priebehu dvoch týždňov ešte nenašla kandidáta na uvedený post.

V súvislosti s reformou školstva očakáva, že bude na ministerstve robiť iba základné úkony, na veľké zmeny sa nechystá. „Predpokladám, že nový minister školstva si to zoberie za svoje a bude pokračovať v tom, čo bolo začaté,“ konštatovala. K otázke eurofondov sa nechcela vyjadrovať, na problematiku sa chce pozrieť bližšie. Zároveň dodala, že sa zasadzuje o to, aby platy učiteľov boli zvýšené.

Napriek tomu, že v stredu (30.8.) po rokovaní vlády uviedla, že na začiatku nového školského roka nebude na Slovensku z dôvodu účasti na rokovaní neformálnej Rady EÚ v Estónsku, príhovor si už pripravila. „Dnes sú možnosti, ako to urobíme, určite ho prednahráme,“ uzavrela.

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM