Rastislav Búgel Zo Slovenska

Prezident Kiska na tlačovej besede: Zostavením vlády poverí Roberta Fica

Prezident SR Andrej Kiska poverí v utorok (8.3.) zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica. Hlava štátu to dnes oznámila na tlačovej besede s tým, že po voľbách vznikla komplikovaná situácia.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska na tlačovej besede: Zostavením vlády poverí Roberta Fica
Zdroj: TASR

Kiska si myslí, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkami volieb prekvapený. „Máme tu iné výsledky, ako predpokladala väčšina samotných strán. Máme tu hneď niekoľko nových strán v parlamente a budeme tam mať aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách,“ podotkol.

Podľa jeho slov tak vznikla komplikovaná situácia. „Je tu viacero deliacich čiar medzi zvolenými stranami. Niektoré nie je možné prekonať, ani by to nebolo správne, niektoré nebude ľahké prekonať, aj keď to zrejme bude nevyhnutné. Zvolení lídri si s tým budú musieť poradiť,“ odkázala hlava štátu.

Práve so šiestimi predsedami zvolených strán sa Kiska stretne ešte dnes. Fico cestuje na summit do Bruselu, s prezidentom sa stretne v utorok ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu prezident nepozval. „Chcem vedieť, ako predsedovia vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu. Situácia je komplikovaná, preto chcem postupovať systematicky tak, aby sme postupne zistili, aké možnosti sú a aké nie sú,“ vysvetlil.

Podľa prezidenta už nejaký čas voliči odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. „Tentoraz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť. Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, ľudia však dali najavo očakávanie, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život,“ dodal Kiska s tým, že potrebujeme vládu aj opozíciu, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám len protestovať.

Prezident Kiska na tlačovej besede: Zostavením vlády poverí Roberta Fica
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM