Zo Slovenska

Prvý školský deň: Prezident Kiska dohliadne, aby školstvo bolo prioritou

Prvý septembrový pondelok bol pre tisíce detí po celom Slovensku návratom do školských lavíc.

Ilustračný obrázok k článku Prvý školský deň: Prezident Kiska dohliadne, aby školstvo bolo prioritou
Zdroj: TASR

Po dvoch mesiacoch prázdnin sa školské múry opäť rozozvučali. Piaty septembrový deň je začiatkom nového školského roka, ktorý má byť podľa slov šéfa rezortu školstva Petra Plavčana náročný pre všetkých zainteresovaných. Dôvodom je reforma a jej uplatňovanie v praxi.

„Tento rok očakávam náročný pre všetkých. Pre učiteľov, pre všetkých odborných zamestnancov a pre všetkých tých, ktorí sa budú snažiť realizovať jednotlivé prvky reformy výchovy a vzdelávania, ktorú sme začali," uviedol Plavčan.

O to, ako sa situácia bude vyvíjať, či sa veci pohnú a školstvo ponúkne lepšie podmienky pre učiteľov i žiakov, sa bude podľa vlastných slov intenzívne zaujímať prezident Slovenska Andrej Kiska. „Budem pokračovať vo svojej aktivite za lepšie školstvo a nenechám zaspať sľub vlády, že školstvo bude skutočnou prioritou," sľúbil. Zároveň dodal, že od vlády očakáva konkrétne kroky.

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Blíži sa štrajk

Medzitým sa v učiteľskom zbore hovorí o ďalšej štrajkovej pohotovosti. Tá je naplánovaná na utorok 13. septembra. „Pri všetkých akciách sme vždy riskovali. My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť. Dúfame, že vláda nás prestane ignorovať," hovoril na brífingu v Bratislave zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) Vladimír Crmoman.

Nespokojní učitelia chcú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

PREČÍTAJTE SI: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Nový školský rok

Nové výzvy, skúsenosti i priestory. Školy v najrôznejších kútoch Slovenska sa na nový školský rok pripravovali, mnohé ponúkli novinky.

V Ostrovanoch v okrese Sabinov otvorili dva nulté ročníky v novej základnej škole v priestoroch komunitného centra. V Poprade pre zmenu zasadlo do lavíc viac prvákov, ako v predošlých rokoch, dohromady ich bolo 607.

Deti vo Zvolene v ZŠ Martina Rázusa na Zlatom Potoku sa na úvod zišli vo vynovenej telocvični, v susednej Banskej Bystrici zasa prišli na Gymnáziu Mikuláša Kováča s novým študijným odborom, ktorým je bilingválne slovensko-čínske päťročné štúdium. Svoj deň D zažili aj prváci oranžového gymnázia v Spišskej Novej Vsi.

PREČÍTAJTE SI: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Škola, deti, učitelia
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM