Šport

Prezident Zimbabwe koná: Nepriniesli ste z Ria medailu? Idete do väzenia!

Tridsaťjeden športovcov olympijskej výpravy africkej krajiny Zimbabwe bolo zadržaných pre naozaj zvláštny dôvod.

Prezident krajiny z juhovýchodu Afriky Robert Mugabe nariadil šéfovi polície, aby zatkol celý olympijský tím. Tomu sa na XXXI. Hrách nepodarilo v brazílskom Riu de Janeiro získať ani jednu medailu a práve to je dôvod, ktorý hlava štátu berie za zásadný. Za mrežami tak končí tridsaťjeden športovcov vrátane najmladšej členky výpravy, 21-ročnej futbalistky Chirandy Mavisovej.

PREČÍTAJTE SI: AKO STE HLASOVALI: Za olympiádu dostali Slováci veľkú jednotku. Nesklamali vás

Nemá zľutovanie

Portál answersafrica.com cituje Mugabeho neľútostné slová. „Vyhodili sme peniaze tejto krajiny na takéto krysy, ktoré nazývame atlétmi! Pokiaľ sa nedokážete obetovať a získať aspoň medenú či mosadznú medailu (odkaz na štvrté, resp. piate miesto), ako sa to podarilo našim susedom z Botswany, prečo by ste mali plytvať našimi peniazmi,“ reaguje rozhorčene.

Už deväťdesiatdvaročný politik, ktorý je vo funkcii prezidenta Zimbabwe takmer tridsať rokov, doplnil, že „ak by sme chceli niekoho do Brazílie poslať len, aby spieval štátnu hymnu a niesol vlajku, poverili by sme tým naše najkrajšie dievčatá a chlapcov zo Zimbabwskej univerzity.“

PREČÍTAJTE SI: Zlatý chodec Matej Tóth: Získal som športovú nesmrteľnosť! Neuveriteľné, nádhera

Peniaze spojené s prípravou a cestou požaduje späť

Mugabe ďalej vyhlásil, že každý člen olympijského tímu do neho vloženú finančnú čiastku musí splatiť, pričom zdôraznil, že nezáleží na tom, ako dlho to potrvá. „Ukázalo sa, že sme týchto ľudí poslali do Ria len ako turistov a to je pre nás veľmi drahý špás,“ dodal.

Zimbabwe debutovalo na letnej olympiáde ešte v roku 1928 v Amsterdame, na konte má dohromady osem cenných kovov, pričom hneď sedem ide na konto plavkyne Kirsty Coventryovej. Práve táto skvelá znakárka vybojovala zlato v Aténach i Pekingu dvanásť, resp. osem rokov dozadu a pridala aj štyri strieborné a jednu bronzovú medailu. Zvyšný úspech – zlatý, prišiel v Moskve 1980, kedy sa tejto krajine podarilo vyhrať turnaj v pozemnom hokeji.

ČÍTAJTE AJ:

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (I.): Si hermafrodit, zaslúžiš si smrť!

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (II.): Mladík zrazil svoj vzor na kolená

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (III.): Do Ria na lodi spoločne s utečencami

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (IV.): Z nemocnice na medailové pódium

Päť olympijských príbehov, ktoré dojmú (V.): Veľké gesto na atletickom ovále

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM